Elhárulhat a veszély – Megvan a megállapodás a jövő évi uniós költségvetésről

Az Európai Parlament és a Tanács tárgyalódelegációi tegnap politikai megállapodásra jutottak a 2015. évi uniós költségvetésről és a 2014. évi többletforrásokról. A megállapodás óriási előnye, hogy azzal még idén elfogadásra kerülhet a 2015-ös uniós költségvetés. Ellenkező esetben jövőre csak az idei költségvetés egy tizenkettedét lehetne havonta kifizetni. 2014-re így 4 milliárd euró többletforrást mozgósítanak, amelyből 3,5 milliárd euró úgynevezett „friss pénz”, azaz nem átcsoportosítások eredménye. A politikai megállapodás szerint a 2015. évi költségvetés keretszámainak megfelelően a kötelezettségvállalások szintje várhatóan 145,32 milliárd euró, az uniós GNI 1.04%-a, kifizetések szintje 141,21 milliárd euró, vagyis az uniós GNI 1.01%-a lesz.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő elmondta: „Az EP delegációja csak azzal a feltétellel járult hozzá a jövő évi uniós költségvetés elfogadásához, hogy az Európai Bizottság tervet dolgoz ki a kifizetetlen számlák fenntartható szintre csökkentésére. 2014-ben már 23,4 milliárd euró a korábbi évről áthúzódó számla kifizetését kell megoldani.  Ehhez is biztosítja a megállapodás a közel 4 milliárd eurós többletforrást”.
 
A 2015-ös költségvetés esetében a tárgyalások során sikerült megvédeni a Magyarország számára is fontos kohéziós és agrárforrásokat. Deutsch Tamás kiemelte: „Különösen fontos, hogy mind a Tanács, mind az Európai Parlament elutasította az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy a gazdáknak járó közvetlen kifizetések 1%-ának átcsoportosításával teremtsen fedezetet az orosz embargó által okozott károk enyhítésére. Sikerként könyvelhetjük el, hogy megvédtük a magyar gazdák számára is fontos közvetlen kifizetéseket!”.
 
A politikai megállapodást még a Tanácsnak és ez Európai Parlamentnek is meg kell erősítenie. Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága jövő hétfőn rendkívüli ülés keretében dönt, ezt követően pedig a plenáris ülés szerdán tartja végszavazását. Deutsch Tamás azonban figyelmeztetett: „A kialakított megállapodás és így a 2015-ös költségvetés is veszélybe kerülhet, ha a plenáris ülés akár csak egyetlen költségvetési módosító indítványt elfogad a javaslathoz. Ekkor ugyanis újra egyeztető tárgyalásokat kellene összehívni, aminek az lenne a következménye, hogy idén már nem tudnánk elfogadni a 2015-ös költségvetést. Így veszélybe kerülnének az idei és a jövő évi költségvetés Magyarországnak járó agrár- és kohéziós forrásai is. A magyar néppárti delegáció, együtt az EPP Képviselőcsoporttal, hazánk nemzeti érdekeinek képviseletében felelősségteljesen fog dönteni, azaz a plenáris ülésen is megszavazza majd a megállapodást és el fog utasítani minden azt veszélyeztető módosító indítványt”.