Közlekedés és turizmus

Európa mobilitása nem alapozható kizárólag az akkumulátoros technológiára!

2018. 03. 15.

Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő üdvözölte, hogy az Európai Bizottság kidolgozta az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának kiépítését és fejlesztését célzó cselekvési tervet, azonban felhívta a figyelmet a dokumentum hiányosságaira is.

„Kétségesnek tartom a cselekvési terv technológiai semlegességét, mivel túlságosan előtérbe helyezi az akkumulátoros autókat. Ugyanakkor nagyon sok közpénzből támogatott kutatás foglalkozik más technológiákkal. Az akkumulátoros megoldások túlhangsúlyozásával olyan több évtizedes kutatási és fejlesztési munka veszhet kárba, melynek ugyanúgy megvan a létjogosultsága Európa közlekedésében. Fontosnak tartom a diverzifikációt, Európa mobilitása nem alapozható kizárólag az akkumulátoros technológiára” – emelte ki felszólalásában a néppárti politikus.

Deli Andor felhívta az Európai Bizottság figyelmét a plenáris vita során, hogy a reális, piaci alapú számítások szerint kell kialakítani az Európai Unióra vonatkozó stratégiai elképzeléseket. „Jelenleg ugyanis ezt a képet nagymértékben torzíthatják azok az állami támogatási rendszerek, melyeket annak érdekében alakítottak ki, hogy ösztönözzék az elektromos autók vásárlását. Nem hagyatkozhatunk arra, hogy az állami támogatások örökké megmaradnak!”- tette hozzá a fideszes képviselő.