Európának önerőből kell megoldania a munkaerő-ellátást

Az Európai Néppártnak az arab és az észak-afrikai országok helyzetével foglalkozó találkozóján tartott előadást szerdán Orbán Viktor miniszterelnök Palermóban.

A szicíliai városban Egy erős együttműködés újjáépítése a Földközi-tengeri térségben címmel tartja meg a néppárti frakció május 6-ig tartó tanácskozását. Orbán Viktor az EU soros elnökeként nyitotta meg a Válasz a válságra az arab világban és Észak-Afrikában elnevezésű első szekció tanácskozását."Amikor összeállítottuk elnökségünk programját, azt hittük, hogy az általunk választott témáknál nem lehet sarkalatosabb, de az észak-afrikai válság vált a magyar félév legsúlyosabb problémájává" – kezdte előadását Orbán Viktor. Hozzátette: ennek bizonyítéka, hogy Tripoliban az egyedül még nyitva tartó nagykövetség Magyarországé, amely az EU képviseletének a feladatait is ellátja. A menekültproblémával összefüggésben Orbán emlékeztetett arra, hogy "a magyar társadalom és gazdaság a mai napig szenvedi az 1956-ban elvesztett kétszázezer embert". A miniszterelnök a magyar elnökség szolidaritásáról biztosította az észak-afrikai bevándorlástól érintett Olaszországot és Máltát.

 


Orbán kijelentette, hogy különbséget kell tenni politikai üldözöttek és gazdasági migránsok között. "A politikai üldözötteket be kell fogadni, de azok közé tartozom, akik nemet mondanak a gazdasági migránsok befogadására. Európa önerőből oldja meg a munkaerő-ellátást, erős családpolitikával és korszerű szakképzéssel. Európának vannak saját tartalékai, gondoljunk a Balkánra és a romákra, akik a munkaerőpiacról kiesett, életerős emberek"… – fogalmazott Orbán, történelmi szövetséget sürgetve az EU és az észak-afrikai államok között.

Orbán azt is hangsúlyozta, hogy Romániát és Bulgáriát fel kell venni a schengeni övezetbe, és ezt az észak-afrikai bevándorlókat érintő olasz-francia megállapodás sem akadályozhatja meg. "A magyar elnökség jelszóként az Erős Európát választotta: ehelyett azonban Európa súlyos problémákkal küzd, és előrelépés helyett hátrafele akar lépni az euró, a személyek szabad áramlása és a bővítés terén is. Nem szabad engedni egyetlen európai vívmányból sem"- mondta végül a kormányfő.

A felszólók sorában Lawrence Gonzi máltai miniszterelnök annak a véleményének adott hangot, hogy nem hasonlítható össze az európaiak ambíciója vezette 89-es fordulat az észak-afrikai államok Facebook vezette forradalmaival. Abbász el Fásszi marokkói miniszterelnök az észak-afrikai államok területi integritásának és szuverenitásának a fontosságát hangsúlyozta.

A néppárti frakció május 6-ig tartó találkozóján több mint négyszáz olasz és külföldi politikus vesz részt, közöttük az Európai Néppárt százhetven képviselője, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, négy EU-biztos és a római kormány számos tagja. A konferencia témái között szerepel a mediterrán agrárpolitika és halászat távlatainak, a fiatal vállalkozók szerepének, a biztonságnak és a migrációnak, a bűnüldözésben való együttműködésnek, a környezetvédelemnek és az energiának a kérdésköre is.

(MTI-fidesz.hu)