Félrevezető a magyar uniós elnökség sikereinek tagadása

"Fontos, hogy egy-egy nehéz, egész Európa életében sorsdöntő időszakban együtt értékeljük az előttünk álló célkitűzéseket, és az azok irányába történt pozitív változásokat" - emelte ki Pelczné dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő az Európai Tanács következtetéseiről szóló mai plenáris vita kapcsán.

Az ülésen felszólaló képviselők mindegyike elismerte, hogy a magyar soros elnökség a gazdasági kormányzás, a stabilitási mechanizmus és az európai szemeszter témaköreiben immár másodszorra is átütő sikert ért el. Az Európai Tanács legutóbbi, március végi ülésének keretében zajló tárgyalássorozaton sikerült megállapodni az EU alapszerződésének korlátozott módosításában is, amelynek célja az euróövezet és az euró stabilitásának fokozása volt. A tanácsülésen a magyar elnökség az ésszerű, betartható és felelős gazdaságpolitika mellett tette le voksát, ahol az Európai Szemeszter intézményesítésén túl a stabilitási mechanizmust is megerősítette.

"Ki kell emelnünk azonban, hogy a gazdasági kormányzás elemei semmilyen módon nem moshatók egybe az Euró Plusz Paktummal, mely jelen szakaszában egy kormányközi megállapodás. Bár lehetséges, hogy a paktum jó, de az egységes belső piacot nem lehet szerződésen kívüli kormányközi megállapodásokkal szabályozni. A paktum tisztázatlan pontja – adóharmonizáció tartalma – miatt egyelőre Magyarország nem kívánja teljes egészében alkalmazni az egyezséget, hisz versenyelőnyünk fokozásában, és ezen keresztül hosszú távon a valós munkahelyteremtésben, valamint a gazdasági növekedésben vagyunk érdekeltek" – hangsúlyozta a fideszes EP-képviselő a vitát követően.

"Mindezek fényében sajnálatos, hogy a magyar szocialista párt európai parlamenti képviselői, bár fél mondatokkal kénytelenek elismerni a magyar elnökség sikerét, ugyanakkor ismételten azon dolgoznak, hogy félrevezessék a közvéleményt. Most éppen egy olyan paktum aláírására szeretnék rábírni Magyarországot, amivel jelen állapotban még meglévő versenyelőnyünket is feladnánk. A szocialisták nem tudnak elszakadni a korábbi gyakorlatuktól, s most sem mondanak igazat, hiszen az Euro Plusz Paktumot úgy állítják be, mintha az egyenlő lenne a teljes gazdasági kormányzással. A tőlük már jól megszokott félrevezető és hazug kommunikáció tovább folytatódik" – hívta fel a figyelmet a néppárti politikus.

"Azonban az elmúlt nyolc év hazug, az emberek életét nagyban megnehezítő, a megszorító intézkedésekre alapuló és az országot a csőd szélére juttató szocialista gazdaságpolitika után álszent magatartás, hogy újabb hazugságokkal bírálják a magyar kormány soros elnökeként végzett eddigi erőfeszítéseit és az európai együttműködést elősegítő munkáját" – összegezte véleményét Pelczné dr. Gáll Ildikó.