Pályázatok és beszámolók

Gyakornoki beszámoló Juhász Kornéltól

2017. 05. 17.

Mintha csak tegnap lett volna a napja, mikor megkaptam azt az örömteli e-mailt, melyben értesítettek róla, hogy egyike vagyok azon kivételes személyeknek, akik április 24-én kezdhetik meg gyakornoki teendőiket az Európai Parlamentben. Lelkesedésem határtalan volt, oly sok gyakornoki beszámolót olvastam és oly sokszor képzeltem el, milyen is lehet az Európai Parlamentben dolgozni nap mint nap, abban az intézményben, melyben egész Európára hatályos jogszabályokat hoznak.

Ha megkérdeznék tőlem, mi jut eszembe Brüsszelről, az Európai Parlamentről, ezt felelném:

Az első hétfői napom itt Brüsszelben, a Parlamentben. Az a nap, amely számomra kicsit sem volt egyszerű. A rohanás, ahogyan reggel felkelek, a google térképpel a kezemben és nekiindulok Brüsszelnek. Ahogy eltévedek útközben, háromszor a város “dzsungelében”, de végül sikerül meglelnem azt a kimagasló építményt, ahol egy hónapot töltöttem el, ahol megismertem gyakornok társamat, akivel együtt jártuk végig a Parlament útvesztőit.

Maga Belgium fővárosa Brüsszel, a maga pompájával, sokszínűségével, pezsgő és nyüzsgő mivoltával. A kis macskaköves utcák, nagy és széles egyirányú utak, gigantikus modern épületek. Ahol az élet soha nem áll meg.

Az első delegációs ülésen, ahol más magyar gyakornokokat ismerhettem meg, és új barátokra tehettem szert. Akik még szebbé tették mindennapjaimat Brüsszelben.

A Regionális fejlesztési bizottsági (REGI) és a Közlekedés és idegenforgalmi (TRAN) bizottsági ülések, melyeken megfigyelhettem, hogyan vitáznak és hoznak kompromisszumos döntést különböző frakciók politikusai egy – egy napirendi pont kapcsán, legyen az a demográfiai tényezők változása, azok korrigálásának lehetőségei, a kohéziós források reformjainak lehetőségeiről vagy az elektromos járművek környezetkímélő mivoltáról. Jegyzeteltem, figyeltem, tanultam.

Az a felejthetetlen érzés, mikor Orbán Viktor részt vett a plenáris ülésen, a pro és kontra érvek, a sajtótájékoztató.

A fordítói munka jelentősége, mely alapfeltétel a gördülékeny munka biztosításához, hiszen 28 ország közös döntéshozó szervéről van szó.

A háttérben meghúzódó munka, ami az irodákban folyik, az egyeztetések, módosítások, melyekről nem sokat lehet hallani. Az itt dolgozó asszisztensek odaadó munkája, elhivatottsága és kedvessége, segítőkészsége.

Köszönöm Deli Andor Európai Parlamenti képviselő úrnak, hogy abban a megtiszteltetésben részem lehetett, hogy betekinthettem a Parlament mindennapi munkájába. Köszönöm a sok tapasztalatot, élményt!

                                                                                                            Juhász Kornél

Brüsszel, 2017. május 17.