Használjuk ki jobban a határokon átnyúló együttműködési programok nyújtotta lehetőségeket

Az Európai Unió szomszédságpolitikájáról tartottak vitát az Európai Parlament mai plenáris ülésén. Surján László néppárti képviselő mindannyiunk jól felfogott érdekének nevezte a jól működő határon átnyúló együttműködési programokat.

Az Unió külső határain átnyúló együttműködés nemcsak gazdasági és szociális, de embertől emberig utat nyitó program. Megelőzi a leszakadást és elszakadást a történelmi, kulturális és családi szálakkal összefonódó, de mesterséges határokkal elválasztott közösségeken belül. E közösségek sorsa, az Unió alapelveivel összhangban, nem függhet változó országhatárok, politikai viszonyok kényétől-kedvétől.

A szomszédságpolitika eszközei még kihasználatlanok. Surján László néppárti EP-képviselő a vitában kijelentette: "A rossz végrehajtás oka a túl bonyolult szabályozás mellett az is, hogy néhány állam rosszul értelmezett nemzeti érdekekre hivatkozva gátol mindennemű határokon átnyúló együttműködést. Ez azonban egyértelműen ellentétben van a helyi közösségek kívánságával. Nem külpolitikáról van itt ugyanis szó, hanem az embertől-emberig fonódó kapcsolatokról, a természetes együttműködéséről, melyeknek nem szabad egyetlen határnak sem mesterségesen korlátot állítania. Nézzük szembe a tényekkel! Például a szlovák-ukrán határon, Szelmencen, Sztálin katonái húztak szögesdrótot egy falu lakosai közé. Az Unió nem teheti meg, hogy egy ilyen elválasztottságot ne oldjon fel. Alapvető érdekünk ennek a kulcsfontosságú szomszédságpolitikai eszköznek a megfelelő kihasználása. Létfontosságú ugyanakkor a szabályok egyszerűsítése és az adminisztratív terhek csökkentése! – zárta felszólalását a kereszténydemokrata Surján László."