Igen, Magyarország többre képes! (+ videó)

Május 13-án, szerdán, 13 órai kezdettel élő közvetítést adtunk a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség európai parlamenti programjának bemutatójáról. A rendezvényen beszédet mondott Schmitt Pál, Wilfried Martens, Martonyi János és Orbán Viktor.

Schmitt Pál: a program bebizonyítja, hogy van alternatíva

Schmitt Pál köszöntőjében felidézte a januártól áprilisig tartó konferencia-sorozat hét állomását, és köszönetet mondott mindazon szakértőnek, tanácsadónak, közreműködőnek, akik részt vettek a program megírásában. Egy hosszú és termékeny vitasorozat végére értünk – jegyezte meg. A közös munka, a konferenciák eredménye egy széles körű együttműködésen alapuló dokumentum, mely tükrözi a programalkotásba bevont szakemberek véleményét és javaslatait, s amellyel büszkén állunk a magyar emberek elé, bemutatva, hogy mi módon képzeljük el a magyar érdekek képviseletét az Európai Parlamentben – fejtette ki a Fidesz-KDNP listavezetője.

Május 1-én ünnepeltük hazánk európai uniós csatlakozásának ötödik évfordulóját. Az elmúlt öt év Magyarország és a magyar polgárok számára egy kudarccal, csalódásokkal teli időszak volt. Miközben szomszédaink, és szinte minden velünk csatlakozott ország profitált az uniós tagság előnyeiből, addig nálunk mintha megállt volna az idő – húzta alá Schmitt Pál. Az egymást követő szocialista-szabad demokrata kormányok alkalmatlansága, gazdaságpolitikai baklövései azt eredményezték, hogy hazánk számára már nem a fejlett, nyugati országokhoz történő felzárkózás a cél, hanem egyelőre örülnünk kell, ha utol tudnánk érni az euróval fizető Szlovákiát vagy Szlovéniát – tette hozzá a politikus.

Súlyosan érint mindannyiunkat, hogy a hitelét vesztett kormányzat nem képes mérsékelni a nemzetközi gazdasági válság hatásait, hiszen tartalékainkat feléltük, és a kölcsönöket is újabb hitelek felvételével tudjuk fizetni. Nem véletlen, hogy Brüsszelben gyakran felteszik a kérdést: csak ennyire vagytok képesek? – jegyezte meg Schmitt Pál. Az EP-képviselő leszögezte: a Fidesz programja bebizonyítja, hogy van alternatíva, van ma egy olyan politikai szövetség Magyarországon, amely készen áll, hogy szembenézzen a problémákkal, és azokat hatékonyan kezelje. Mi, a Fidesz és a KDNP képviselő-jelöltjei azt vállaljuk, hogy megalkuvás nélkül képviseljük Brüsszelben és Strassburgban minden magyar ember érdekét, ahogyan azt tettük ezt az elmúlt öt évben – fogalmazott a politikus, leszögezve: be fogjuk bizonyítani, hogy Magyarország többre képes!


Wilfried Martens: Politikai változásokat indíthat el az EP-választás

Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke szerint az MSZP-kormány elmúlt hét évben folytatott hibás politikája legalább négy évvel vetette vissza a magyar társadalmat és gazdaságot. Elmondta, Magyarország ezalatt a hét év alatt elvesztette az európai integrációban és felzárkózásban betöltött korábbi pozícióit.

Az is igaz, hogy egy keményebb brüsszeli álláspont megakadályozhatta volna a költségvetési statisztikák meghamisítását, az óriási hitelfelvételi hullámot és azokat az intézkedéseket, amelyek a jogállami működést gátolták – tette hozzá az európai politikus.

Mint emlékeztetett rá, a szocialisták 2002-es kormányra kerülésüket követően 2007-es euróövezeti tagságot ígértek, ám Szlovákiával és Szlovéniával ellentétben ezt a célt máig nem sikerült elérni. Úgy vélte: a felálló új magyar kormány, a Fidesz programjába foglalt politikai akarattal, ezt a célkitűzést is képes lesz megvalósítani.

Közölte, az európai parlamenti választások eredménye változásokat indíthat el Magyarországon. „Magyarország közeledik egy döntő pillanat felé: az európai parlamenti választások a már régóta várt politikai változások perspektíváját nyithatják meg” – fogalmazott Wilfried Martens.


Martonyi János: Alapvető változásra van szükség

Martonyi János volt külügyminiszter a Fidesz programjáról szólva elmondta: ez egy kicsit rendhagyó program, ez egyben az elmúlt 5 esztendő értékelése, elemzése, beszámolója is, közös munka eredménye, minden egyes EP-képviselő beszámolt az ő területéről, az ő tevékenységéről, egyben jelölte a továbblépésnek az útjait is, valamint hazai szakértőknek is hosszú sora vett részt a munkában.

Martonyi János beszédében elmondta, Európában van egy pénzügyi, gazdasági válság, de Európa meg fog tudni ezzel birkózni. Hozzátette: a mi helyzetünk sokkal nehezebb, mert nálunk nem egyszerűen egy pénzügyi, gazdasági válság van. „Ennek az országnak vezetése (…) nem kétséges, hogy 7 esztendő alatt egy hihetetlenül mély politikai, pénzügyi, gazdasági, társadalmi, bizalmi és erkölcsi válságba sodorta az országot. Tulajdonképpen megteremtette a magyar demokrácia válságát. Tönkretette a gazdaságot, szétverte a közigazgatást, kötelezővé tette a dilettantizmust és a korrupciót. És valóban nem képviseli az ország érdekeit sem a világban, sem pedig Európában” – fogalmazott. Itt tehát egy alapvető változásra van szükség – húzta alá, hozzátéve: ez a június 7-i választásoknak az alapvető kérdése, ahol eldől az is, az Európai Parlament legnagyobb frakciójába, az Európai Néppártba hány magyar európai néppárti képviselő kerül.


Orbán Viktor: Senkit sem hagyunk az út szélén

Be akarjuk bizonyítani, hogy többre vagyunk képesek, és hogy velünk Magyarország többre képes – jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz európai parlamenti választási programjának a bemutatóján.

A Fidesz elnöke elmondta, azért kívánnak nyerni a választáson, mert szeretnék bebizonyítani, hogy egyrészt, mint politikai család, másrészt személy szerint is többre képesek, és hogy velük Magyarország is többre képes. Hangsúlyozta, hogy senkit sem hagynak az út szélén, mert amikor azt mondják, hogy nemzetben gondolkodnak, annak szociális tartalma is van.

A Fidesz elnöke kijelentette, hogy fel fogják szabadítani az elfojtott energiákat, az ország tetterejét és kreativitását. Szabadabb életet tudunk teremteni, mint a szocialisták – mondta, hozzátéve, a rendszerváltás óta hisznek abban, hogy a szabadság fontos és működik. Tehát egy új irány kell, amely nem más, mint maga a szabadság.

Orbán Viktor úgy látja, a munkanélküliség mind Európa, mind hazánk számára komoly kihívást jelent. Ezért meg kell találni azt a politikát, azokat az intézkedéseket és kormányt, amely képes lesz munkahelyek teremtésére. Európában ezt lassan miden kormányzat felismerte, azonban rossz hír, hogy hazánk nem tartozik ezek közé. Magyarországon ugyanis – mint fogalmazott – válságmélyítés történik. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a június 7-i választás legfontosabb tétje, hogy meg tudjuk-e védeni az országot a Bajnai-féle megszorító csomaggal szemben.

(fidesz.hu)

Az eseményről készült fényképeket ide kattintva megnézheti.