Regionális politika

Írásos felszólalás a termékek kettős minőségével kapcsolatban

2018. 09. 13.

Tisztelt Képviselőtársaim,

Mikor pár éve megjelentek az első hírek az élelmiszerek kettős minőségével kapcsolatban, azaz hogy a kelet-európai piacon silányabb minőségű termékeket kínálnak a fogyasztóknak, mint a nyugat-európai polgároknak, az EU illetékesei és a vezető élelmiszergyártók, csak legyintettetek egyet, sőt tréfát csináltak belőle.

Ma, köszönve a jelentéstevő asszonynak kezünkben tarthatjuk a jelentést, amely megállapítja, hogy az élelmiszergyártók azonos vagy a fogyasztók számára megkülönböztethetetlen csomagolásban eltérő összetevőkből, eltérő minőségű vagy tömegű termékeket hoznak forgalomba az unió egységes piacán. A márkanév, a csomagolás kialakítása, a hirdetésekben mutatott kép első pillantásra ugyanaz, mégis a recept, az összetevők vagy azok aránya eltérő. Nem más ez, mint a fogyasztók szándékos megtévesztése a nagyobb haszon reményében. Sajnos ez általában a kelet-európai fogyasztók kárara történik.

A gyártók sok esetben a különböző helyi ízlésekkel magyarázták a termék összetevők eltérését. Viszont a kutatások kimutatták, hogy nem csak az élelmiszerek, de más fogyasztói cikkek, mint például a mosó-, és tisztítószerek minősége is silányabb. Az már nehezen magyarázható meg, hogy a kelet-európaiak miért szeretnék a rosszabb minőségű mosószereket?!

Az óraállítással kapcsolatban láthattuk, hogy a Bizottság nagyon gyorsan tud lépni, ha akar. Itt egy újabb, égető téma, amely már több éve megoldásra vár? Várjuk a Bizottság jogalkotási lépéseit!