Járóka Lívia véleménytervezete

A mai napon mutatta be a "Romák szociális helyzetéről és az európai uniós munkaerőpiachoz való jobb hozzáféréséről" szóló véleménytervezetét Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselőnője. Az EP Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságában bemutatott dokumentum a roma nők sajátos társadalmi-gazdasági szükségleteire helyezi a hangsúlyt; a véleményezett jelentést Kósáné Kovács Magda (PSE) jegyzi.

Járóka Lívia beszédében rámutatott, hogy bár az Európai Parlament korábban már két állásfoglalást és egy számos konkrét javaslatot megfogalmazó jelentést is elfogadott a romák helyzetéről, az elmúlt években semmilyen számottevő és konkrét előrelépés nem történt sem a tagállamok, sem pedig az uniós intézmények részéről.

A véleménytervezet többek között sürgeti a tagállamokat, hogy fogadjanak el rendelkezéseket a roma nők által elszenvedett, számos formát öltő megkülönböztetés megelőzésére, valamint, hogy biztosítsák a roma nők és lányok egyenlő hozzáférését a minőségi oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz. A dokumentum végleges formájáról november 6-án szavaz majd a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság, a jelentés pedig előreláthatólag december közepén kerül az EP plenáris ülése elé.