Ki kell törni az adósságválságból és meg kell teremteni a munkaalapú gazdaságot!

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén állásfoglalási indítványban döntött az Európai Bizottság 2013-as munkaprogramjáról. A határozat szövege teljes egészében tükrözi a néppárti frakció célkitűzéseit, így annak középpontjában a növekedésösztönző és munkahelyteremtő programok állnak. Ezek a célok összhangban állnak a magyar kormány elmúlt két évben meghozott intézkedéseivel.

 

Európa gazdaságának újraindítása nagyban múlik az Európai Bizottság tevékenységének jövőbeni irányvonalain, melyekre az Európai Parlamentnek az Európai Bizottság éves jogalkotási programjának meghatározásán keresztül van befolyása. Ebben a folyamatban az EP legnagyobb frakciójának, a néppárti frakciónak meghatározó szerepe van, mely munkát a frakció részéről Szájer József fideszes EP-képviselő, jogalkotásért felelős néppárti alelnök koordinálja.

Szájer József júliusban elhangzott beszédében a jövő évi bizottsági munkaprogram legfontosabb prioritásaként a fiatalokat sújtó munkanélküliség elleni harcot, a válságból való kilábalást és a gazdasági növekedés beindítását határozta meg. Szájer József szerint a gazdasági kilábalás érdekében és a jövő nemzedékekkel szembeni felelősségre tekintettel ki kell törni az adósságcsapdából és meg kell teremteni a munkaalapú gazdaságra épülő Európát. A ma elfogadott dokumentum ebbe az irányba mutat. 

Az állásfoglalásban határozott intézkedések meghozatalára szólítja fel a Bizottságot a válságból való mielőbbi kilábalás érdekében, külön mellékletben megjelölve azon ágazatokat, ahol mihamarabb előrelépésre van szükség. A határozat hangsúlyozza, hogy a jövő évben a Bizottság még inkább szenteljen kiemelt figyelmet a munkahelyteremtést elősegítő jogalkotási kezdeményezéseknek. Ezek a célok összhangban állnak a magyar kormány elmúlt két évben meghozott intézkedéseivel.