Kósa Ádám ismét a Fogyatékosságügyi Munkacsoport élén

Ma tartotta tisztújító ülését az Európai Parlament Fogyatékosságügyi Munkacsoportja (Disability Intergroup), amely Kósa Ádám fideszes EP-képviselő kezdeményezésére alakult újjá tavaly decemberben. Az újjáalakult munkacsoportot, amelyeknek deklarált célja, hogy a különböző frakciókban dolgozó képviselők munkáját fogyatékosságügyben szorosan összehangolja, a jövőben négy társelnök vezeti majd. Egyhangúan választották társelnökké a korábbi elnököt, a néppárti Kósa Ádámot.

Kósa Ádám, akinek személyében az elmúlt 5 évben első alkalommal volt fogyatékossággal élő vezetője a munkacsoportnak, elmondta: nagy örömmel tölt el, hogy az Európai Parlamentben a jelenlegi ciklusban számos, fogyatékossággal élő képviselő foglal helyet a különböző frakciók padsoraiban. "Valamennyien egyetértünk abban, hogy a fogyatékosságügy nem jobb- vagy baloldaliság kérdése és jövőben együtt fogunk azért dolgozni, hogy ne csak egyféle álláspont vagy érvelés érvényesüljön ezen a téren" – hangsúlyozta a fideszes képviselő.
 
A négy társelnök és nyolc alelnök személye garancia lesz arra, hogy a különböző fogyatékossággal élő európai polgárok érdekeit még hatékonyabban képviselje a munkacsoport. A társelnökök között Kósa Ádám néppárti képviselő és Helga Stevens konzervatív képviselő mindketten jelnyelvet használó siketek, Richard Howitt, szocialista képviselő a diszlexiások és tanulási nehézségekkel küzdő személyeket képviseli, Pablo Echenique-Robbe baloldali képviselő pedig mozgássérült, hasonlóképpen, mint a néppárti Marek Plura, aki a munkacsoport egyik alelnöke lesz. Egy másik alelnök, Kostadinka Kuneva baloldali képviselő vak. Így valóban a legszélesebb alapokon állhat a munkacsoport, amelynek vezetésében egyenlő arányban vannak férfiak és nők, számos fogyatékossággal élő személy lehetőséget kap a bizonyításra és minden politikai frakció együtt dolgozhat azért, hogy a fogyatékossággal élők ügyét előre vigye.
 
Kósa elmondta:ahogyan az elmúlt ciklusban, úgy a következő 5 évben is szakmai munkát kíván végezni, amelynek során mindenkit egyforma tiszteletet illet, még ha esetleg nem is egyezne a véleménye, álláspontja. "Nincsenek kisajátított témák és orákulumok ebben a témában sem, mert mindenkire szükségünk van, mindenkinek a véleménye számít" – hívta fel a figyelmet a néppárti politikus.
 
Kósa Ádám a munkacsoport feladatai között említette a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ-egyezmény (CRPD) ratifikációjának és végrehajtásának kérdését; a következő hét éves strukturális és beruházási alapok fogyatékosságügyi vonatkozásának erősítését; az Európai Tanács előtt álló antidiszkriminációs irányelvtervezet megvitatását; az infokommunikációs akadálymentesítésre vonatkozó jogszabály mielőbbi elfogadását, valamint az évek óta halogatott és az Európai Bizottság által eddig be nem nyújtott új, akadálymentesítési jogszabálycsomag sorsának rendezését is.
 
Az Európai Parlament múlt héten Kósa Ádámot jelölte ki arra, hogy a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ egyezmény (CRPD) végrehajtását ellenőrző testületben (ún. EU Framework) az Európai Parlamentet képviselje. Az EU Framework tagjai az Európai Parlament mellett az Európai Bizottság, az Európai Ombudsman, valamint az Európai Fogyatékosságügyi Fórum (EDF) és az Európai Alapjogi Ügynökség (FRA). Kósa Ádám elmondta, hogy hatalmas megtiszteltetés és óriási feladat lesz az EP-t képviselni e magas rangú testületben.
 
 
Háttér: Az Európai Parlamentben 28 ország közel kétszáz politikai pártjából ülnek képviselők, így elengedhetetlen, hogy az EP hét frakciójának politikai határvonalain túlmutató kérdések kapcsán félhivatalos csoportosulások jöjjenek létre (a fogyatékosságügy mellett például a bioetika, az egészség- és fogyasztóvédelem, a hagyományos nemzeti kisebbségek témájában). A Kósa Ádám által vezetett Fogyatékosságügyi Munkacsoport a legrégebb óta (1980) és egyben a legnagyobb tagsággal (több, mint 100 fővel) működő intergroup az Európai Parlamentben. A tagok csaknem felét az Európai Néppárt adja.
 
A Fogyatékosságügyi Munkacsoport történetében először 2009 és 2014 között volt fogyatékossággal elő elnöke Kósa személyében, aki az EP első siket képviselője. A fogyatékosságüggyel foglalkozó frakcióközi munkacsoport az elmúlt 5 évben közel 15 rendezvényt tartott. Az intergroup újraalakításában a néppárti frakciónak kiemelt szerepe volt, hiszen a több mint negyven javasolt munkacsoportból a néppárti képviselők demokratikus és titkos szavazással a Kósa által kezdeményezett intergroupot az 5. helyre sorolták.