Magyarország a 2016-os uniós költségvetés egyik nyertese

A 2016-os uniós költségvetés kapcsán az Európai Parlament 4,2 milliárd eurós kötelezettségvállalási és 4,3 milliárd eurós kifizetési növelést szavazott meg a Tanács álláspontjában szereplő összegekhez képest. A képviselők a kötelezettségvállalások összegét 157,4 milliárd euróban, a kifizetések nagyságrendjét pedig 146,4 milliárd euróban javasolják meghatározni. Az Európai Parlament kiemelten támogatja azon összegek emelését, amelyek hozzájárulhatnak a migrációs válság megoldásához.

Az Európai Parlament plenáris ülése a mai napon elfogadta a 2016. évi uniós költségvetés parlamenti álláspontját. A szavazás kapcsán Deutsch Tamás elmondta: "sikerült megvédenünk a Magyarországnak járó kohéziós forrásokat, ugyanis a plenáris ülés is megerősítette azt az álláspontot, amelynek megfelelően már a Költségvetési Bizottságban is nagy többséggel leszavazták azokat a törekvéseket, amelyek az Európai Regionális Fejlesztési Alap kereteit 20%-kal csökkentették volna azon országoknál (köztük Magyarország esetében), amelyek ellenezték az Európai Bizottságnak a migránsok áthelyezésére vonatkozó kvótákat".

Deutsch Tamás sikerként értékelte, hogy a képviselők megerősítették azokat a költségvetési sorokat is, amelyek hozzájárulhatnak a migrációs válság kezeléséhez.

Deli Andor elmondta: "a magyar néppárti képviselők számára prioritás volt az Előcsatlakozási Alap (IPA) Tanács által javasolt csökkentésének visszafordítása, hiszen ezek az eszközök döntően befolyásolják a tagjelölt országok, így Szerbia és a vajdasági magyarok csatlakozási törekvéseit. A fideszes delegáció módosító javaslatainak köszönhetően több tízmillió eurós emelést sikerült elérni ezeken a költségvetési sorokon. A tényleges anyagi támogatáson túlmenően meggyőződésünk, hogy az Előcsatlakozási Alap szintjének megőrzése egy fontos politikai üzenetet is hordoz és bátorítást jelent a tagjelölt országok számára".

Erdős Norbert európai parlamenti képviselő kiemelte, hogy a plenáris ülés a magyar érdekekkel összhangban megvédte a mezőgazdasági forrásokat a Tanács által indítványozott csökkentéstől. A fideszes politikus hozzátette: "az 500 millió eurós tejágazati mentőcsomag forrásait biztosítani tudja az EU 2016-os költségvetése, így minden akadály elhárulhat az elől, hogy a magyar tejtermelők a beharangozott 2,9 milliárd forintos uniós támogatást időben megkapják".
 
Az Európai Parlament plenáris ülésének szavazását követően egyeztető tárgyalásokra kerül sor a Tanács és az Európai Bizottság képviselőivel. A 21 napig tartó egyeztető időszakot követően a Parlament és a Tanács tárgyalódelegációi által várhatóan elfogadott közös álláspontot még novemberben a strasbourgi plenáris ülésen is meg kell erősítenie a képviselők többségének.