Megdícsérték Szerbiát az Európai Parlamentben

Štefan Füle bővítési biztos az Európai Parlament képviselői előtt is megdicsérte Szerbiát az európai uniós csatlakozási folyamatban elért eredményeiért – nyilatkozta a Pannon RTV-nek Deli Andor EP-képviselő.

A vajdasági magyar politikus elmondta: az adminisztratív reformok, a jogállamiság és a regionális együttműködés terén is jól teljesített az ország a bővítési biztos jelentése szerint. Az Európai Unió elvárja a Koszovóval folytatott párbeszéd további folytatását az elkövetkező időszakban.

Štefan Füle örömét fejezte ki az EP-képviselők előtt, hogy Szerbia stratégiai döntést hozott az EU-csatlakozásról. Deli Andor szerint ez bizakodásra ad okot a vajdasági magyar közösség számára is. „Az összes beszámoló közül talán a Szerbiára vonatkozó hangzott a legpozitívabb hangvételűnek, a legtöbb dicséret talán épp Szerbiára nézve hangzott el. Ezt mindenképpen jó jelnek tekintjük, függetlenül attól, hogy a junckeri bejelentést követően bár a jövendő biztos is, Johannes Hahn is kijelentette, hogy öt éven belül nem számítanak konkrét bővítésre. Itt a tartalom a fontos. Az a fontos, a magyar közösség szempontjából is, hogy a jogállamiság erősödjön Szerbiában.”