Nemzet-, kisebbségpolitika

Mindenki tegye a maga dolgát!

2017. 06. 14.

„Egyértelmű, hogy Szerbia jó úton halad az EU-hoz való csatlakozás felé, és a régió stabilitásának megőrzésében is meghatározó szerepe van az országnak” – emelte ki Deli Andor fideszes EP-képviselő.
A vajdasági politikus ugyanakkor hangsúlyozta: természetes, hogy van még tennivaló a csatlakozási folyamat során. További előrelépések szükségesek a jogállamiság és a kisebbségek helyzetének javításában, a részarányos foglalkoztatás vagy az anyanyelvű oktatás terén, melyekre vonatkozóan Szerbia pontosan ütemezett akciótervet fogadott el.
„Bízom abban, hogy az EU is teljesíti a saját vállalásait és konkrét, a szerbiai polgárok számára is kézzelfogható lépéseket fog tenni” – tette hozzá Deli. Ahogy a néppárti politikus kiemelte, ezalatt nem csak a megnyitandó fejezetek értendőek, sokkal kézzelfoghatóbb lépésekre van szükség, melyek az EU bővítési szándékát jelzik.
Az előző évekhez hasonlóan a képviselő – a magyar néppárti delegáció többi tagjával együtt – idén is számos módosító indítványt nyújtott be a jelentéshez, amelyek elfogadása tovább erősíti a Szerbiában élő magyar nemzeti kisebbség helyzetét.