Szerbia, Vajdaság

Nyugat-Balkán: gyorsítani kell az új tárgyalási fejezetek megnyitását

2018. 04. 17.

Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő az éves országjelentések bemutatása kapcsán felhívta az Európai Bizottság és a bolgár soros elnökség figyelmét a csatalakozási tárgyalások felgyorsításának szükségességére, hogy a 2025-ös csatlakozási határidő megvalósítható legyen Szerbia és Montenegró számára.

„Szerbia polgárai tényleges eredményeket várnak az Uniótól, ezért szükséges az új tárgyalási fejezetek megnyitása, hogy a felzárkóztatás és a harmonizáció minél több területen elkezdődhessen. Ez nem csak a belgrádi kormány, hanem az Európai Bizottság felelőssége is. A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja továbbra is megad minden támogatást Szerbiának és a többi nyugat-balkáni államnak az országjelentésekre referáló parlamenti határozatok kidolgozás során” – hangsúlyozta a néppárti képviselő.

„Jövő tavasszal EP-választásokra, majd ősszel az új Bizottság megválasztására kerül sor, ez pedig várhatóan lassítani fogja a csatlakozási tárgyalások előrehaladását. Kulcsfontosságú tehát, hogy az előttünk álló egy évben fokozott munkatempóban haladjunk tovább, hiszen előre le kell dolgozni a 2019-ben várható késedelmet az Unió részéről. A bővítési stratégia elfogadásával az Európai Bizottság kötelezettségeket is előírt magának, melyeknek a teljesítésétől függ a 2025-ös bővítés realitássá válása. Ezért felkérem a Bizottságot és a soros elnökséget, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a csatlakozási folyamatok felgyorsítása érdekében – nyilatkozta Deli Andor.