Oxfordi előadássorozat az európai romák helyzetéről

Az Oxfordi Egyetem Nemzetközi Nőjogi Központja és Nemzetközi Fejlesztési Tanszékének meghívására, a roma nők helyzetéről tartott előadást Járóka Lívia, az Európai Néppárti Képviselőcsoport fideszes képviselőnője.

Előadásában Járóka beszélt a roma nők még a roma férfiak mutatóihoz képest is rendkívül alacsony foglalkoztatottságáról, illetve a roma nők által elszenvedett többszörös diszkriminációról. A képviselőnő szólt a nemi és etnikai bontásban gyűjtött és feldolgozott anonim statisztikai adatok szükségességéről, illetve kitért arra is, hogy a roma nők és gyermekek egyedi szükségleteit és szempontjait figyelembe kell venni mind a roma közösségek általános élethelyzetét javítani kívánó stratégiák kidolgozása, mind pedig az oktatási helyzet javítását célzó programok tervezése során.

A romák és vándorlók helyzetét értékelő nyolchetes szemináriumsorozatra a párizsi, milánói, genfi és prágai egyetemek legnevesebb társadalomtudósai és kutatói kaptak meghívást. Az Oxfordi Erzsébet Királynő Házban tartott előadássorozat célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a romák társadalmi integrációjának fontosságára.