Rugalmasabb munkaerőpiacot a foglalkoztatás növelése érdekében!

Őry Csaba néppárti EP-képviselő román és cseh kollégájával közösen európai parlamenti meghallgatást szervezett tegnap Brüsszelben a közép-kelet-európai munkajogi reformok bemutatására. Őry Csaba, a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság néppárti koordinátora felhívta a figyelmet a szakmai konferencia jelentőségére, hiszen politikai vezetők, EP-képviselők, munkajogi szakértők, valamint a szociális partnerek képviselői egyeztethettek nyílt légkörben a nemrég bevezetett munkaerőpiaci reformokról.

A szakmai konferencia magyar munkajogi reformokat bemutató panelét Őry Csaba fideszes EP-képviselő elnökölte. A résztvevő Czomba Sándor foglalkoztatási államtitkár (NGM) előadásában emlékeztetett arra, hogy a közelmúlt gazdasági kihívásaira válaszul mindenképp szükséges az immár húsz éves magyar munkajogi szabályozás reformja, a munkaerőpiac rugalmasabbá tétele. Rámutatott, hogy a magyar kormány a munkaerőpiacot érintő intézkedések kapcsán is nyitott a konstruktív kritikára, valamint szakmai egyeztetést folytat az Európai Bizottság szakértőivel. Az államtitkár beszámolója után Berke Gyula munkajogi szakértő, a Pécsi Tudományegyetem dékánja avatta be a szabályozás részleteibe a rendezvény résztvevőit.

Őry Csaba a konferencián elhangzottak összegzéseként kiemelte, hogy mindhárom közép-kelet-európai országban a részben közös, jelentős gazdasági kihívások generálták a munkajogi szabályozás ilyen számottevő reformját. "Csehország, Románia, Magyarország, de maga az Európai Unió egésze is arra a megállapításra jutott, hogy a demográfiai kihívások, a munkaerőpiacon jelen levő strukturális feszültségek, valamint az egyre nagyobb számban megjelenő atipikus munkavégzési formák rugalmasabb munkaerőpiacokat követelnek meg, csak ezáltal teremthetünk új munkahelyeket" – mutatott rá a fideszes EP-képviselő. "Különösen igaz ez most, a pénzügyi és gazdasági válság idején. Azonban a munkaerőpiac rugalmasságának együtt kell járnia a munkavállalók biztonságával is" – tette hozzá a néppárti koordinátor. "Nem feledkezhetünk meg emellett az adminisztratív terhek csökkentéséről, különösen a kis és közepes vállalkozások kapcsán" – emelte ki Őry Csaba. "A kormányok tehát meglévő, valós problémákra kerestek választ reformlépéseikkel. Azt pedig különösen megnyugtatónak tartom, hogy mindhárom kormány képviselője biztosítékát adta, hogy nyitottak az építő jellegű kritikára, a szociális partnerekkel együttműködve hajlandóak a jövőben módosítani esetlegesen felmerülő problémákat" – mondta el a néppárti koordinátor.

A román reformokat bemutató panelt Traian Ungureanu néppárti EP-képviselő vezette, s Valentin Mocanu román munkaügyi államtitkár és Luminita Dima munkaügyi szakértő tartott rajta előadást. A Jan Brezina cseh néppárti EP-képviselő elnökölte panelben pedig Petr Simerka cseh munkaügyi államtitkár elemezte a cseh kormány által nemrég bevezetett munkaügyi intézkedéseket.