Pályázatok és beszámolók

Szászfalvi-Farkas Lenke gyakornoki beszámolója

2018. 09. 27.

Nagy álmom vált valóra azzal, hogy a Nézőpont Intézet által meghirdetett Szabad Európa Gyakornoki program keretén belül lehetőségem volt egy hónap gyakornoki időt eltölteni az Európa Parlamentben. Ez az időszak megfelelő volt ahhoz, hogy bepillantást nyerjek az Európai Unió működésébe és abba, hogy hogyan zajlanak a politikai döntési folyamatok. Ahhoz, hogy jobban el tudja sajátítani az ember a mélyebb gyakorlati tudást, több idő szükséges, amelyre remélem lesz még lehetőség a jövőben.

Deli Andor Képviselő Úr irodájára esett a választásom, mert szerettem volna jobban megismerni a Közlekedés és Idegenforgalmi Bizottság mindennapi munkáját, illetve Képviselő Úr munkásságát korábban is nagy érdeklődéssel követtem. Ezúton is nagyon hálás vagyok Képviselő Úrnak és az iroda dolgozóinak, hogy fogadtak engem, és hogy bármikor bizalommal fordulhattam hozzájuk. Az meg külön megtiszteltetés volt, hogy felelősségteljes munkákat bíztak rám már az első naptól kezdve.

Nagyon élveztem az üléseket, melyekre lehetőség volt bemenni, mert a megvitatott témák jelentős szerepet játszanak a mindennapjainkban. A számtalan elméleti anyag és egyetemi kurzus után érdekes volt betekinteni a gyakorlati folyamatokba és abba, hogy valójában hogy működik az Európai Unió intézményrendszere.

A strasbourgi hét még nagyobb impulzusokat és izgalmakat tartogatott, hiszen lehetőségem volt jelen lenni a Sargentini-jelentés vitáján, melynek célpontja Magyarország. Megdöbbentő és érdekfeszítő volt átélni ezt a politikai támadást személyesen, a helyszínen.  A feszültség átjárta az egész termet és érezhető volt, hogy történelmi pillanatok részesei vagyunk. Ugyanakkor nagyon büszke is voltam magyarságomra, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök úr higgadtan, de nagyon határozottan állt ki a magyar emberek, a nemzetünk mellett.

Amellett, hogy bepillantást tudtam nyerni az Európai Parlament napi munkájába, gyakorlati működésébe, egyúttal használni és fejleszteni is tudtam angol és francia nyelvtudásom.

A Brüsszelben töltött idő alatt természetesen nem hagytam ki a főbb nevezetességeket sem, miután megkóstoltam a helyi finomságokat; a híres belga gofrit és sört. Nagyon sok élménnyel lettem gazdagabb miközben bővíteni tudtam ismereteimet és tudásomat mind szakmai, mind pedig emberi és kulturális értelemben egyaránt.

Szeretném megköszönni Deli Andor Képviselő Úrnak és munkatársainak, hogy lehetőségem volt ezt az egy hónap gyakornoki időszakot eltölteni náluk. Életre szóló élmény marad és biztos vagyok benne, hogy az itt szerzett tudást máshol is fogom hasznosítani.

Brüsszel, 2018-09-27                                                                                                                                                                                                                                                                        Szászfalvi-Farkas Lenke