Szerbia, Vajdaság

Szerbia a Nyugat-Balkán régió stabilitásának sarokköve

2018. 06. 15.

A két napos EU-Szerbia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Vegyes Bizottság találkozója ma ünnepi ebéddel zárult. Járóka Lívia, a Nyugat-Balkánért felelős EP-alelnök az ebéden tartott beszédében hangsúlyozta a 2018. május 17-én, az EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozóján elfogadott Szófia Nyilatkozat érdemeit, mely dokumentum kiemeli a jószomszédi kapcsolatok, a regionális stabilitás és a kölcsönös együttműködés fontosságát. A fideszes politikus elmondta: „Szerbia a régió stabilitásának sarokköve. Nagyon fontos tehát, hogy aktívan hozzájáruljon a múlt örökségéből fakadó viták végleges és kötelező érvényű megoldásához és végrehajtásához, ezért további erőfeszítéseket kell tenni a megbékéléshez”.

„Szerbia nagyon sok erőfeszítést tett, hogy a csatlakozni kívánó országok élére kerüljön” – emelte ki Járóka. Az Európai Parlament szorosan követi a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálásáról folytatott párbeszédet. A megkötött, jogilag kötelező erejű megállapodások mindkét oldal általi teljes körű végrehajtása pedig elengedhetetlen a normalizációs folyamathoz. „A romák társadalmi integrációjának folyamatában még mindig sok a kihívás Szerbiában, főleg az oktatás és a foglalkoztatás terén, viszont nagyon előremutató a hivatalosan elfogadott szerb roma stratégia és a mellékelt cselekvési terv” – mutatott rá a néppárti politikus.

„Szerbia tekintetében elengedhetetlen a tárgyalási fejezetek megnyitásának felgyorsítása, csak így szavatolható az Unió iránti elkötelezettség fenntartása. A fejezetek megnyitása minden esetben pozitív visszajelzés a közvélemény és a szerb kormány felé, hogy az Európai Unió támogatja a csatlakozást és az ország halad előre az integrációs folyamatokban. Ez hozzájárul a szükséges reformok felgyorsításához, mivel ezt követően már következetesebben számonkérhető az egyes tárgyalási fejezetekhez kötődő cselekvési tervekben vállalt kötelezettségek végrehajtása. A magyar néppárti EP-delegáció és a magyar kormány továbbra is következetes kiáll a bővítés mellett” – mondta el Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő a ma zárult EU-Szerbia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Vegyes Bizottság ülése kapcsán.