Új lendület az alternatív közlekedésnek

Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő üdvözölte, hogy az Európai Parlament a mai napon nagy többséggel elfogadta az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának bevezetéséről szóló irányelvet. „Az irányelv új lendületet ad az alternatív és különösen az elektromos közlekedésnek” − hangsúlyozta a néppárti politikus.

„Az elektromos közlekedés a megfelelően kiépített infrastruktúra hiányában nem tudott kellő mértékben elterjedni. Ugyanakkor az infrastrukturális fejlesztések éppen az utakon levő kevés elektromos autó miatt maradtak el Európában. A most elfogadott irányelv választ ad a "tyúk vagy a tojás" kérdésére azzal, hogy a tagállamok számára kötelezően előírja az elektromos járművek töltőállomásainak elterjesztését” – hívta fel a figyelmet Glattfelder Béla.
 
A tagállamoknak becslést kell készíteniük arról, hogy 2020-ra mennyivel növekszik az elektromos autók száma, és biztosítaniuk kell, hogy minden tíz elektromos autóra legalább egy nyilvánosan elérhető töltőállomás jusson. Az irányelv további előírásokkal is hozzájárul az elektromos közlekedés elterjesztéséhez: közös műszaki követelményekkel és szabványosítással Európa-szerte egységes töltőinfrastruktúra kialakítását, diszkrimináció-mentes és ésszerű árszabást, igazságos hozzáférést irányoz elő. Az alternatív közlekedés más ágazatait is támogatja, így a közlekedés hidrogén- és földgázellátását is kötelező infrastruktúra-kiépítéssel javítja.
 
„A most elfogadott irányelv összhangban van a Jedlik Ányos tervvel, mellyel a magyar kormány a hazai elektromos közlekedés előmozdítását segíti. Magyarország kiemelt érdeke az elektromos közlekedés elterjesztése az olajfüggőség enyhítése és a légszennyezés csökkentése miatt is. A paksi atomerőmű bővítése és a megújuló energiaforrások növelése lehetővé teszi, hogy a közlekedésben nagyobb mértékben használjunk hazai előállítású villamos energiát” − zárta gondolatait Glattfelder Béla.