Vége a bankok aranykorának!

"A bankárok mindent megengedtek maguknak, ez nem történhet meg még egyszer"- mondta hozzászólásában Michel Barnier belső piaci biztos a lakóingatlanokhoz kapcsolódó hitelmegállapodásokról szóló jelentés mai vitájában az Európai Parlamentben. A javaslat értelmében a hitelfelvevők kockázatkitettsége csökken, szabályozásra kerül a legmagasabb visszafizetendő összeg, a kamatláb-változtatás lehetősége, a devizahitelek átválthatósága, valamint bevezetésre kerül a gondolkodási idő, a személyre szabott tanácsadás, és elvárásként fogalmazódik meg a követhetőség.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó szerint a jelentés biztosítja, hogy a lakást vásárlók az Európai Unió egész területén alaposabb és számszerű példákon bemutatott tájékoztatást kapjanak a jelzáloghitelek kockázatairól, az árfolyam-ingadozásból fakadó törlesztőrészlet-emelkedésről, sőt, a hitel bedőlte esetén nagyobb védelemben részesüljenek. A képviselők belefoglalták a szabályokba a büntetés nélküli korai hitel-visszafizetést, illetve annak más pénznemre történő méltányos átváltási lehetőségét.
 
A devizahitelek miatt családok tízezrei lehetetlenültek el és sokan elveszítették ingatlanjaikat is. A fideszes EP-képviselő plenáris felszólalásában rámutatott: a lakossági devizahitel-állomány Magyarországon az egyik legnagyobb, ami azért alakulhatott ki, mert a bankárok ahelyett, hogy a devizahitelezés valós kockázataira figyelmeztettek volna, még felelőtlen kockázatvállalásba is hajszolták a hitelfelvevőket, így ezen hitelezési gyakorlatukkal az előző kormányok elhibázott gazdaságpolitikájának legnagyobb támogatóivá váltak. A fideszes politikus emlékeztetett arra, hogy ezzel szemben a jelenlegi magyar kormány Európában egyedülálló módon segített a devizahiteleseknek. 
 
Pelczné Dr.Gáll Ildikó szerint a devizahitel olyan, mint egy hibás áru, amelyet az eladónak valamilyen formában ki kellene váltani, vagy ki kell javítani, amit egy egységes európai uniós szintű szabályozás és támogatás még inkább előmozdíthat.
 
Háttér: A jogszabály lakóingatlanra, irodát tartalmazó lakóingatlanra és építési telekre felvett jelzáloghitelekre vonatkozik. Ugyan az irányelv követelményeit hozzáigazítják az egyes országok jelzálog- és ingatlanpiaci sajátosságaihoz, a vásárlóknak szóló tájékoztatást minden tagállamban egységesen meg kell kapniuk.
 
A jelentéstervezet az alábbi linken érhető el.