Költségvetés

A 2023-as uniós költségvetés előkészítését veszélyezteti az Európai Bizottság jogellenes eljárása

2022. 02. 03.

Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága mai ülésén a képviselők megvitatták a 2023-as uniós költségvetés előkészítésével kapcsolatos elképzeléseiket. Deli Andor ennek kapcsán figyelmeztetett: az Európai Bizottság jogellenes eljárása a helyreállítási források visszatartása kapcsán a 2023-as uniós költségvetés tervezését is veszélybe sodorhatja.

Deli Andor a Költségvetési Bizottság tagja elmondta: nagyon fontos lesz, hogy a következő év költségvetésében is megfelelő források álljanak rendelkezésre a mezőgazdaságra és a regionális fejlesztésre. Nyitott kérdések nehezítik azonban az uniós szintű tervezést, ugyanis a jövő évi költségvetés esetében a tagállamoknak össze kell hangolniuk szokásos kohéziós programjaikat a helyreállítási terveikkel. Ugyanakkor vannak olyan nemzeti helyreállítási tervek, amelyeket az Európai Bizottság, jogellenesen, még mindig nem hagyott jóvá.

Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője szerint, a költségvetés bevételi oldalán is nagy a bizonytalanság, ugyanis az Európai Bizottság által javasolt, a zöld átmenethez kapcsolódó karbonadó és a karbonvám elfogadásához nemcsak a tagállamok képviselőiből álló Tanácsban szükséges az egyhangúság, hanem még a nemzeti parlamentek, így a Magyar Országgyűlés jóváhagyása is szükséges.