Költségvetés

A jogállamisági eljárás elégtelent kapott az Európai Számvevőszéktől

2024. 03. 20.

A Költségvetési Ellenőrző Bizottság (CONT) mai ülésén mutatta be az Európai Számvevőszék a jogállamisági eljárás ellenőrzéséről készített első jelentését. Az Európai Számvevőszék megállapításai alapján az Európai Unió jogállamisági eszközének alkalmazása „nem megfelelő, nem elégséges, nem kielégítően dokumentált, alá nem támasztott, megalapozatlan és ellenőrizhetetlen”. Ezzel gyakorlatilag az EU ellenőrzési hatósága alapjaiban kérdőjelezi meg a Magyarország ellen élesített és alkalmazott feltételességi eljárás jogszerűségét, ezzel egyértelműen alátámasztva, hogy az eszközt az Európai Bizottság önkényesen, politikai fegyverként használja.

A Költségvetési Ellenőrző Bizottság március 20-i ülésén mutatta be az Európai Unió legfőbb audit hatósága a jogállamisági eljárás ellenőrzéséről szóló első jelentését. Az intézmény olyan éles kritikát és kifogásokat fogalmazott meg a jelentésében, mely egy jogállamban komoly következményekkel, a felelős kormánytagok lemondásával járna. A jelentésből egyértelműen kiderül, hogy az eszközt az Európai Bizottság önkényesen, politikai fegyverként használja. A tagállamok többségénél nem az átláthatóság elvei szerint jár el, nem tudja döntéseit, lépéseit alátámasztani, dokumentálni, utóbbiak teljes hiányát tárta fel az Európai Számvevőszék.

A szakbizottsági vitában Schaller-Baross Ernő és Deli Andor fideszes európai parlamenti képviselők is felszólaltak, rámutattak a jelentésben feltárt súlyos és alapvető eljárási hibákra, valamint a jogállamisági elvek, a tárgyilagosság és a normativitás alapvető követelményeinek teljes hiányára, felhívva a figyelmet a hazánk ellen alkalmazott eszköz teljes csődjére. Az ülés kapcsán elmondták, hogy a jelentésben olyan állítások szerepelnek, melyek egyértelművé teszik, hogy “az Európai Bizottság nem azonos módon járt el azon tagállamok vonatkozásában, ahol a jogállamiság terén kihívásokra mutatott rá”, kettős mércét alkalmazott és a politikai elfogultságában elfelejtette dokumentumokkal alátámasztani döntéseit. “Magyarország kivételével a tagállamokban nem tudtuk ellenőrizni, hogy a Bizottság miért nem a feltételrendszerről szóló rendeletet alkalmazta az Unió pénzügyi érdekeinek védelmére”- olvasható a jelentésben. Az Európai Számvevőszék belga tagja, Annemie Turtelboom, a jelentés felelőse is nagyon erős kritikát fogalmazott meg az Európai Bizottsággal szemben, kiemelte, hogy nem kapta meg az ellenőrzéshez szükséges dokumentumokat, valamint elmondta azt is, hogy “veszélyesnek tartja a politika beavatkozást a döntéshozatali folyamatokba”, valamint, hogy “szakmai és jogi elemzéseknek kell megalapozni minden egyes döntést, és nem lehet különbséget tenni a tagállamok között”.