Költségvetés

Az uniós költségvetés tervezésében is változás kell!

2024. 03. 14.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén a képviselők a 2025. évi uniós költségvetés parlamenti terveiről szavaztak. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja nem támogatja, hogy költségvetési eszközöket használjanak az Európát romba döntő balliberális politika megvalósításához. Az Európai Unió költségvetését a jelenlegi háborús- és súlyos gazdasági körülmények között nem szabad az eddigi, elhibázott módon tervezni. Brüsszelben változás kell, hogy olyan költségvetési prioritásokat lehessen meghatározni, amelyek valóban összhangban állnak az európai emberek és az európai gazdaság érdekeivel!

Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője plenáris felszólalásában elmondta: „az elmúlt időszakban számtalan alkalommal hangsúlyoztuk azt, hogy az Európai Unió költségvetését a jelenlegi háborús geopolitikai- és súlyos gazdasági körülmények között  nem szabad az eddigi elhibázott módon tervezni.” A képviselő hangsúlyozta: „a nyugat-európai fővárosokat megrengető gazdatüntetések, keleti határokat lezáró fuvarozók mind változást követelnek! Mégis amikor végigolvassuk a 2025-ös évre vonatkozóan megfogalmazott parlamenti prioritásokat, a határozattervezetben még mindig ott szerepelnek olyan megosztó “slágertémák”, mint például a zöldítő csomagok változatlan végrehajtása, vagy az ukrán mezőgazdasági termékek korlátozás nélküli beengedése.”

Deli Andor szerint: „láthatjuk, hogy ezek milyen károsan hatnak több meghatározó tagállam ipari termelésére és gazdasági teljesítményére és megtapasztalhattuk az elmúlt hetek európai gazdatüntetésein azt is, hogy mi az európai termelők véleménye ezekről a túlzó és a mezőgazdasági termelést károsító javaslatokról.” 

„Az EU költségvetésének segítenie kell a problémák megoldását. Ezért Brüsszelben változás kell, hogy olyan költségvetési prioritásokat lehessen meghatározni amelyek valóban összhangban állnak az európai emberek és az európai gazdaság érdekeivel!” – emelte ki Deli Andor.