Szerbia, Vajdaság

Ne lehetetlenítsék el a Nyugat-Balkán országainak uniós forrásokhoz való hozzáférését!

2024. 02. 22.

Az Európai Parlament Költségvetési Bizottságának és Külügyi Bizottságának mai együttes ülésén megvitatásra került a Nyugat-balkáni Reform- és Növekedéstámogató Eszköz létrehozásának kérdése. Deli Andor, a Költségvetési Bizottság fideszes tagja felszólalásában hangsúlyozta: az európai parlamenti jelentéstervezet olyan aránytalan és túlzó feltételrendszereket javasolna, amelyek megnehezíthetik a tagjelölt országok számára az uniós pénzforrások elérését. Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke emlékeztetett: a nyugat-balkáni országok csatlakozási folyamatainak felgyorsítása stratégiai fontosságú az EU-nak. Éppen ezért – a megfelelő feltételrendszer kialakítását követően – minél hamarabb elérhetővé kell tenni számukra a pénzügyi eszközt.

„Az Unió bővítésnek gyorsabban kell haladnia és az EU-nak meg kell erősítenie politikai és gazdasági befolyását a Nyugat-Balkánon. Erre nyújt kiváló lehetőséget a nemrégiben bemutatott Növekedéstámogató Eszköz. Azonban ahhoz, hogy a bővítés új lendületet kaphasson, a jogalkotásnak racionálisnak kell lennie, arányos és megvalósítható szabályokkal és feltételekkel. Ugyanakkor az Európai Parlament jelentéstervezete olyan aránytalan és túlzó feltételrendszereket javasolna, amelyek megnehezíthetik a tagjelölt országok számára az uniós pénzforrások elérését. Mindez arra ösztönözheti a nyugat-balkáni tagjelölt országokat, hogy egyéb EU-n kívüli forrásokat keressenek, ez pedig ellentétes az Unió azon meghirdetett törekvésével, hogy növelje befolyását a Nyugat-Balkán térségében” – hangsúlyozta Deli.

„Lényeges, hogy ne állítsunk teljesíthetetlen akadályokat a Nyugat-Balkán országai számára, a Bizottság feltételei már így is megfelelően szigorúak. A támogatások feltételrendszerének az előcsatlakozási és a szomszédsági támogatási programok kritériumaihoz kell igazodnia” – mondta Gál Kinga. Hangsúlyozta: „Az időveszteség ebben az esetben politikai veszteséggel is járhat, ezért fontos lenne, hogy még ebben az intézményi ciklusban megszülethessenek az eszköz létrehozása szempontjából szükséges döntések az Európai Parlamentben is”.