Szerbia, Vajdaság

A vajdasági magyarságnak nagy szüksége van kisebbségi akciótervre

A vajdasági magyarságnak nagy szüksége van kisebbségi akciótervre

2014. 11. 27.

A második ülésnap egyik kiemelkedő témája az emberi- és szabadságjogok voltak, ideértve a kisebbségi jogokat is. Deli Andor, vajdasági származású EP-képviselő kiemelte, hogy Szerbiában elsősorban nem is a jogszabályok és egyezmények elfogadásával van gond, hanem azok gyakorlatba való átültetésével és alkalmazásával.

„Úgy hiszem, hogy a kisebbségekre vonatkozó akcióterv tartalma, amelyet 2015 végéig kell a szerb kormánynak kidolgoznia, hozzájárul majd az eddigi törvényi keret jobb alkalmazhatóságához, eredményei a lehető legjobban érezhetőek kell, hogy legyenek az emberek mindennapi életében, gondolok itt elsősorban a hivatalos nyelvhasználatra és a részarányos foglalkoztatásra” – hangsúlyozta felszólalásában Deli Andor. A fideszes politikus hozzátette: „Az emberi jogokra és a kisebbségekre vonatkozó akciótervre mindenképp szükség van, ugyanis követhetővé és mérhetővé teszik a helyzet alakulását és a fejlődés mértékét”.

Háttér: Az ülés végén elfogadott záró ajánlásokba bekerült az közigazgatásban történő részarányos foglalkoztatás és a kisebbségi nyelvhasználat fontossága is. A küldöttség következő ülésére a jövő év tavaszának folyamán Belgrádban kerül majd sor.