Közlekedés és turizmus

Az akkumulátortechnológia teszi lehetővé az elektromos légiközlekedést

2024. 01. 17.

Az Európai Parlament plenáris ülése elfogadta az elektromos légiközlekedésről szóló jelentését. ,,Az Európai Parlament jelentése kimondja, hogy az elektromos légiközlekedés sikerében elsősorban az akkumulátor-technológia fog jelentős szerepet játszani, ami visszaigazolja a magyar kormány e téren hozott stratégiai döntéseit’’ – emelte ki Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő a jelentés elfogadása kapcsán.

,,A légközlekedés elektrifikálása hatalmas jelentőséggel bírna az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében, azonban ez a szektor jelenti az egyik legnagyobb kihívást is.  Az akkumulátorok súlya és korlátozott kapacitása miatt elsősorban a regionális, rövid és középtávú járatok kiváltása lehetséges elektromos meghajtású repülőgépekkel. Ez jelentős lehetőségeket adna a közép-, kelet-európai régió összekapcsoltságának fejlesztése szempontjából is’’ – mondta el a fideszes politikus.

,,Az elfogadott jelentés egyértelművé teszi, hogy az üzemanyagcellák mellett, a stratégiai szerepet az akkumulátor-technológia fogja játszani az elektromos légközlekedésbe. A magyar kormány időben felismerte ezt a stratégiai lehetőséget, és olyan döntéseket hozott, ami lehetővé teszi, hogy Magyarország kulcsszerepet játsszon Európában üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentésében’’ – tette hozzá Deli.