Közlekedés és turizmus

Az EU támogassa az autóparkok modernizálását!

2021. 04. 27.

Az Európai Parlament plenáris ülése nagyarányú szavazattöbbséggel támogatta a műszaki alkalmassági jogszabálycsomag közúti közlekedésbiztonsági szempontjairól szóló végrehajtási jelentést. Deli Andor vajdasági Fideszes EP-képviselő elmondta, hogy a Fidesz EP-delegációja támogatta a jelentés elfogadását, hozzátette azonban, hogy a tagállamok közötti különbségekre továbbra is kiemelt figyelmet kell szentelni.

,,Nem vitatható, hogy a járművek időszakos műszaki alkalmasságának ellenőrzése rendkívül fontos közlekedésbiztosági szempontból. Ugyanakkor van egy másik szempont is, aminek több figyelmet kellene szentelni. Ez pedig a kelet- és nyugat-európai tagállamok járműparkjainak átlagéletkora. A használt autók általában a kelet-európai tagállamokban találnak új gazdára, ezzel növelve az ottani flották átlagéletkorát. Az idősebb autók jóval több befektetést is igényelnek, hogy megfeleljenek a műszaki alkalmassági vizsgán, továbbá sok esetben a rejtett hibák, a kilométerórák manipulációja további nehézségeket okozhat” – mondta el Deli.

,,Attól tartunk, hogy a már zajló technológiai váltás még több használt autót fog az alacsonyabb lakossági vásárlóerővel bíró tagállamok felé irányítani, ami tovább rontja majd a helyzetet, és veszélyezteti a közlekedésbiztonságot is. Ezért úgy gondolom, hogy műszaki alkalmassági követelmények fontossága mellett nagyobb szükség van a megfizethető új autókra, ideértve az alacsony- és zéró-kibocsátású gépjárműveket is. Az ambiciózus klímacélok csak akkor érhetőek el, ha minden tagállamban egyaránt biztosítjuk az átmenetet. Fontos, hogy nem akarunk használtautó temető lenni, erre pedig az lehet a megoldás, hogy az EU olyan támogatási formákat hoz létre, amik segítik az autóparkok modernizálást, fiatalítását az egész Unió területén” – tette hozzá a fideszes képviselő.