Költségvetés

Az európai baloldal továbbra is blokkolja a határkerítések támogatását

2023. 03. 30.

Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága (BUDG) ma szavazott a 2024-es uniós költségvetéssel kapcsolatos terveiről.  Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője szerint felháborító, hogy a tagállamok állam- és kormányfőinek szándéka ellenére a parlamenti baloldal továbbra is blokkolja a határkerítések támogatását, gátolva ezzel az illegális migráció megfékezését. A szavazás során ugyanis újra bebizonyosodott: az európai baloldal határozottan ellenzi az uniós finanszírozás felhasználását kerítések építésére az Unió külső határain.

Deli Andor európai parlamenti képviselő a mai BUDG szavazás kapcsán elmondta: a mai szavazás arról szólt, milyen uniós költségvetést szeretne az Európai Parlament 2024-re, melyek azok a területek, melyek támogatást kaphatnak. A képviselő kiemelte: felháborító, hogy az európai baloldal továbbra is blokkolja a határkerítések támogatását.

Deli emlékeztetett: az Európai Tanácsban az állam- és kormányfők világosan kimondták: fontos az EU külső határainak hatékony ellenőrzése és uniós pénzügyi forrásokat kell biztosítani a határvédelmi képességek és infrastruktúra támogatására. A Fidesz európai parlamenti képviselői mindent megtesznek, hogy a szükséges uniós források mielőbb rendelkezésre álljanak.