Költségvetés

Az európai és a magyar baloldal el akarja venni a Magyarországnak járó uniós pénzeket

2022. 11. 22.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma a 2023-as uniós költségvetésről vitázott. A költségvetés zárszavazása előtt a képviselők megvitatták a Tanács és a Parlament tárgyalói által létrehozott megállapodást. Deli Andor EP-képviselő felszólalásában kihangsúlyozta: a Fidesz képviselőcsoportjának elvi fenntartásai vannak a jövő évi uniós költségvetéssel kapcsolatban, hiszen a Magyarország ellen indított eljárások még nem értek véget. Az európai és magyar baloldal nem nyugszik, el akarják venni a Magyarországnak járó uniós pénzeket.

Deli Andor fideszes képviselő elmondta: sikerült egyezségre jutni a 2023-as költségvetésről. Ez garantálni fogja azt, hogy lesz elegendő pénz az uniós programok támogatására. Ugyanakkor a Fidesz EP képviselőcsoportjának elvi fenntartásai vannak, mivel a Magyarország ellen indított eljárások még nem értek véget. Ismert a helyreállítási alap körüli helyzet, látható, hogy az Európai Parlament baloldala nem nyugszik. Még a saját találmányának, a kondicionalitási eljárásnak a betű szerinti végrehajtását sem fogadja el.

Deli Andor kiemelte: az európai és magyar baloldal el akarja venni a Magyarországnak járó uniós pénzeket. Zavarja őket, hogy a Bizottság és a magyar kormány higgadtan és sikeresen tárgyalnak és a helyzet rendezésétől immár csak napok választanak el bennünket.  Ezért parlamenti határozattal akarják nyomás alá helyezni a Bizottságot és a Tanácsot a végleges döntéshozatal előtt.