Közlekedés és turizmus

Az összeköttetés kiemelt fontosságú az EU-Ázsia kapcsolatokban

2020. 12. 03.

Az Európai Parlament (EP) Közlekedési és Idegenforgalmi Szakbizottsága (TRAN) mai ülésén elfogadta az Összeköttetés és EU-Ázsia kapcsolatokról szóló véleménytervezetet, amelynek néppárti felelőse Deli Andor fideszes európai parlamenti képviselő volt. ,,Az EU-Ázsia kapcsolatok szempontjából az összeköttetés nem csak geopolitikai jelentőségű, hanem gazdasági is, mivel Ázsia az Európai Unió legnagyobb kereskedelmi partnere” – emelte ki a jelentés kapcsán a fideszes politikus.

,,A szakbizottsági vélemény számos pozitív megállapítást tartalmaz, amelyek egy része az általam benyújtott módosítók alapján kerülhetett bele. Az elfogadott szöveg megállapítja, hogy a nyugat-balkáni régió földrajzi helyzetéből adódóan kulcsszerepet játszik az Ázsia felé történő összeköttetés szempontjából. Ezért a jelentés üdvözli a nemrég elfogadott Nyugat-Balkáni Gazdasági és Befektetési tervet, ami megfelelő anyagi támogatást ad a térségben megvalósuló infrastrukturális beruházások számára. Ezek a kibővített transzeurópai közlekedési hálózatnak (TEN-T) is részét képezik. Továbbá a jelentés felkéri az Európai Bizottságot, hogy fontolja meg egy külön TEN-T koordinátor kinevezését a nyugat-balkáni és a keleti-partnerség országai számára” – mondta el Deli.

„Sajnos, ez a jelentés sem készülhetett el anélkül, hogy a baloldal támadást ne intézzen Magyarország ellen. A kommunista frakció tagja módosítójában azt kérte, hogy a Belgrád-Budapest vasútvonal teljes projektdokumentációját hozzák nyilvánosságra, ami végül a baloldali frakciók támogatásának köszönhetően elfogadásra is került. Tették ezt annak ellenére, hogy Európai Bizottság már mélyrehatóan megvizsgálta és jóváhagyta a teljes projektet. Ez is ékes példája az ellenünk alkalmazott kettősmércének, hiszen más hasonló projektek esetében nincs ilyen kérése a baloldalnak” – tette hozzá a fideszes képviselő.