Szerbia, Vajdaság

Belgrádba látogatott az Európai Parlament Szerbia Barátai nevű csoportja

Belgrádba látogatott az Európai Parlament Szerbia Barátai nevű csoportja

2016. 07. 11.

Megnyílhat az európai uniós tárgyalások 23. és 24. fejezete, és ez optimizmusra ad okot Szerbia európai integrációját illetően, újabb lendületet adhat az integrációs folyamatoknak, de javíthat a szerb állampolgárok unióhoz való hozzáállásán is – hangzott el az Európai Parlament Szerbia Barátai nevű csoportjának belgrádi találkozói során. Az EP-képviselők kiemelték: hisznek Szerbia és a Nyugat-Balkán európai jövőjében. A belgrádi látogatáson mások mellett részt vett Deli Andor vajdasági származású Fideszes EP-képviselő, aki a Pannon RTV-nek adott interjújában kiemelte: „Mindenhol azt a megerősítést kaptuk, hogy az európai uniós tagság Szerbia stratégiai célja, és stratégiai elhatározás áll mögötte, és nagyon felkészültnek tűnik a kormány csapata, ugyanígy a parlamentben is nagy felkészültségi szintet látunk, ami azt eredményezheti, hogy miután ténylegesen megnyílik a 23. és 24. fejezet az elkövetkező napokban, hogy a szlovák elnökség folytatja ezt a fajta pozitív trendet.”

Az EP-képviselők felhívták Szerbia figyelmét arra, hogy használjon ki minden lehetőséget, amelyet a soros szlovák uniós elnökség biztosít az ország számára a következő fél évben. Szerbia az év végéig több tárgyalási fejezetet is szeretne megnyitni.

Deli Andor, európai parlamenti képviselő, Fidesz-KDNP: „Számos témakörről volt szó, például a szerzői tulajdon fejezete, különböző pénzügyi fejezetek, a közbeszerzésekről szóló fejezet, amelyről hangsúlyozták, hogy nagyon logikusnak tűnő csatlakozási fejezet, ugyanis a közbeszerzések esetében különösen fontos a korrupcióellenes harc momentuma.”

A Szerbia Barátai csoportot 2015-ben hozták létre az Európai Parlament képviselői. A pénteki látogatásra azután kerülhetett sor, hogy az áprilisi előre hozott választások után megalakult a parlament, és felálltak a parlamenti bizottságok. Az uniós tárgyalások pedig a kormány megalakulása után még aktívabban folytatódhatnak. Eduard Kukan EP-képviselő ugyanakkor kiemelte, hogy a teljes jogú tagságra Szerbia a közeljövőben még nem számíthat.