Szerbia, Vajdaság

Brüsszel elhibázott migrációs politikája veszélyezteti Szerbia polgárainak életét

2023. 09. 14.

Az Európai Parlamentben került sor a Bizottság elnökének az Unió helyzetét értékelő beszédére és azt követő vitára. Deli Andor, a Fidesz vajdasági származású képviselője a vita kapcsán rámutatott: nem osztja a Bizottság elnökének optimizmusát. Kiemelte: Brüsszel elhibázott migrációs politikájának következményei már az EU-n kívül is tapasztalhatóak. Látjuk ezt Szerbiában, ahol a határmenti városokban és falvakban szinte minden héten fegyveres leszámolásokra és összecsapásokra kerül sor a migránsok között, folyamatosan veszélyeztetve a helyi lakosság életét és biztonságát.

„Szerbia tagjelölt ország, amely abban reménykedik, hogy egyszer az EU tagja lesz. Ezért már évek óta próbál megfelelni az uniós elvárásoknak a migrációs kérdésekben is.  Azonban az elhibázott uniós migrációs politika hatásait a helyi lakosság a saját bőrén érzi, hiszen az elmúlt években csak tovább növekedett az illegális migránsok száma, sőt amint látjuk, egyre gyakrabban érkeznek fegyverekkel felszerelve az EU határához” – emelte ki a fideszes képviselő.

„Itt az ideje, hogy a Bizottság az európai polgárok, így a szerbiai emberek biztonságát is prioritásként kezelje és változtasson elhibázott migrációs politikáján” – hangsúlyozta Deli.