Szerbia, Vajdaság

Brüsszeli képzés vajdasági fiataloknak

Brüsszeli képzés vajdasági fiataloknak

2016. 06. 23.

Deli Andor személyesen fogadta és üdvözölte a vajdasági fiatalokat. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy egy egyedülálló, de reményei szerint nem egyszeri eseményről van szó. Beszédében kiemelte: „Ebben a pár napban először adatik lehetőség a vajdasági magyar fiatalság képviselőinek, hogy testközelből megismerkedhessenek az EU és intézményei működésével. Nagyon fontos, hogy majd amikor Szerbia csatlakozik az Unióhoz, felkészült és az EU működésében jártas fiataljaink legyenek, akik megállják majd helyüket az európai színtéren és közösségünk érdekeit sikeresen tudják megjeleníteni. Ezért is láttuk értelmét egy ilyen közös képzésnek”.
 
A kétnapos képzéssorozat alatt találkozókra kerül sor néppárti parlamenti képviselőkkel, köztük Gál Kingával, Sógor Csabával és Eduard Kukannal, az Európai Bizottság, a Régiók Bizottsága és a Gazdasági és Szociális Bizottság képviselőivel, emellett látogatást tesznek az Európai Néppárt (EPP) székházában is.
 
Deli Andor reményét fejezte ki, hogy a Brüsszelben eltöltött két nap hasznos tapasztalatot jelent a fiatal véleményformálók számára, és kamatoztatni tudják majd az itt megszerzett tudást szülőföldjükön is, amihez sok sikert kívánt nekik.
 
A képzéssorozat áprilisban vette kezdetét, amikor az újvidéki Európa Kollégiumban 30 lelkes fiatal gyűlt össze, hogy többet tudhasson meg az Unió működéséről. Az újvidéki képzést egy tudásfelmérő zárta, amely alapján a 12 legjobb eredményt elérő fiatal esélyt kapott rá, hogy részt vegyen a képzés további állomásain, Budapesten június első hetében, majd rá két hétre Brüsszelben, az Európai Unió fővárosában.