Közlekedés és turizmus

Célunk a dunai és adriai-tengeri makrorégióban megjelenő szinergiák jobb kihasználása

Célunk a dunai és adriai-tengeri makrorégióban megjelenő szinergiák jobb kihasználása

2016. 02. 05.

Az Európai Bizottság az EP csütörtök délutáni vitáján ismertette elképzelését avasúti infrastruktúra és közszolgáltatások terén a dunai és adriai-tengeri makrorégióra vonatkozóan. Deli Andor felszólalásában méltatta a térség országainak együttműködését és a szomszédos harmadik országok bevonását is a folyamatba, melyek szintén részei ezeknek a természetileg behatárolt makrorégióknak. A fideszes képviselő rávilágított arra is, hogy az elért eredmények ellenére még számos kihasználatlan lehetőség van a közúti és vasúti hálózatok fejlesztés terén: "Mivel a meglévő közlekedési hálózatok töredezettek és leginkább egy-egy ország, régió területére koncentrálódnak, szükségszerű lenne a határokon átívelő vasútvonalak kibővítése, a menetrendek jobb összehangolása és az eszközök modernizálása. Ehhez tud kiváló segítséget adni a makrorégiók rendszere".
 
A tavaly nyári bécsi egyeztetéseknek köszönhetően a TEN-T közlekedési hálózat kibővült az uniós tagországokon túl a tagjelölt országokkal is, ezáltal sikerült végre a teljes kontinenst lefedő európai térképet megrajzolni. Ennek köszönhetően javulhat a dunai és adriai-tengeri makrorégió versenyképessége is és csökkenhet az elszigeteltség Európa más térségeitől. Azonban ahhoz, hogy a közlekedési folyosók teljes hosszán, egységesen megvalósuljanak a pozitív közlekedési, logisztikai és gazdasági hatások – és megszülessen az ún. folyosó effektus-, szükség van az EU által biztosított pénzelési mechanizmusok átgondolására. "A tagjelölt országok eltérő jogi és pénzügyi státusza miatt ugyanis nem tud teljességében megnyilvánulni a makrorégiók szinergikus hatása és minden jóakarat mellett is megmaradnak a szűk keresztmetszetek" – emelte ki Deli Andor, sürgetve a Bizottságot, hogy a TEN-T folyosók  felülvizsgálata során teremtse meg a megfelelő jogi és pénzügyi hátteret, amely ezt biztosítaná.
 
"Szeretnénk segíteni a Bizottságot abban, hogy olyan megoldások szülessenek, amelyek reálisak, összhangban vannak a lehetőségekkel, ugyanakkor lehetővé teszik a további fejlesztéseket" – zárta mondandóját a néppárti képviselő.