Szerbia, Vajdaság

Elfogadhatatlanul elfogult az éves Szerbia jelentés

2021. 03. 25.

A Szerbiáról szóló 2019. és 2020. évi jelentés volt ma napirenden az Európa Parlament plenáris ülésén. Deli Andor vajdasági származású fideszes EP-képviselő a vitában kiemelte, hogy az EP idei jelentése politikai és ideológiai szempontok mentén alaptalanul bírálja Szerbiát, ez pedig nem szolgálja az ország mielőbbi uniós csatlakozását.  Gál Kinga, a képviselőcsoport elnöke felszólalásában rámutatott, hogy a Szerbia-jelentés kiegyensúlyozatlansága az Európai Parlament balliberális többsége által alkalmazott kettős mércét tükrözi, amelyet előszeretettel használnak jobboldali konzervatív kormányok ellen újra meg újra.

„Ha ismerjük Szerbia jelentőségét a térségben, akkor tudnunk kell azt is, hogy a csatlakozás késleltetése ellentétes az EU saját érdekeivel is. Mi a Fidesz EP delegációjában mindig is azon dolgoztunk, hogy Szerbia a lehető legrövidebb időn belül az EU teljes jogú tagjává válhasson” – kezdte felszólalását Deli Andor.

„A baloldali képviselők által benyújtott módosítók miatt a jelentés szövege sajnos nélkülözi a kellő tárgyilagosságot. Megkérdőjelezi például a tavalyi választások legitimitását, a szerbiai parlament összetételét. Ezekről a témákról Szerbia polgárai már határozott véleményt nyilvánítottak a választásokon. Továbbá kritikus hangon szól a szerb egészségügyről és a járvány kezeléséről, miközben átoltottság tekintetében Szerbia messze lekörözte azokat a tagállamokat, ahonnan ezek a kritikák érkeznek.Inkább a saját udvarunkban kellene sepergetnünk!” – hangsúlyozta a vajdasági származású EP-képviselő.

Deli Andor hozzátette, hogy néhány uniós tagállam – köztük Magyarország –  már megtapasztalhatta, hogy az EP jelentéseket a politikai leszámolás eszközeiként használják, azonban, ha ezt a módszert egy uniós tagjelölt ország ellen alkalmazzák, az nagyon rossz üzenet a bővítés szempontjából. „Mivel határozottan támogatjuk Szerbia EU-integrációját, a Fidesz képviselői számára elfogadhatatlan a Szerbiáról szóló jelentés” – zárta felszólalását a vajdasági származású politikus.

Gál Kinga a vitában hangsúlyozta: „A most megvitatott országjelentések közül a Szerbia jelentés feltűnően kritikus, egyoldalú hangot üt meg a jobboldali konzervatív kormánnyal rendelkező Szerbiával szemben, ami nem segíti a bővítési folyamatot, megakaszthatja a tárgyalásokat. Pedig Szerbia a térségben stabilizáló tényező, békés rendezésre egyértelműen törekszik, a szomszédaival való kapcsolatok terén jelentős előrelépéseket tett, az ország derekasan védi az Európai Unió külső határait, érezhetően javultak a nemzeti kisebbségek jogai, és a világjárvány ellenére Szerbia gazdasága is kiválóan teljesít. Miközben a baloldali vezetéssel rendelkező Észak-Macedónia, Albánia vagy Koszovó tekintetében a jelentések sokkal megengedőbbek. Az Európai Parlamentben oly gyakran alkalmazott kettős mércét látom ebben újra.”

Gál Kinga szerint az ilyen politikai alapú hozzáállás nem segíti a Nyugat-Balkán stabilitását és az Unió elfogadottságát, pedig az EU érdeke egy prosperáló és saját határait hatékonyan védeni képes Nyugat-Balkán térség.

„Az ígérgetés helyett cselekednie kell végre az Uniónak, hiszen a Nyugat-Balkán országainak jövője, kontinensünk biztonsága és az EU hitelessége a tét”- húzta alá Gál Kinga fideszes politikus.