Szerbia, Vajdaság

Fideszes politikusok dolgoznak a balkáni országokat sújtó árvízi károk enyhítése érdekében

2014. 07. 14.

Deli Andor vajdasági EP-képviselő több néppárti politikussal a napokban kérdést intézett az Európai Bizottsághoz, a fideszes EP-képviselők kezdeményezésére pedig a mai strasbourgi plenáris ülésen Martin Schulz, az EP-elnöke emlékezett meg a katasztrófáról, felszólítva a károk enyhítésére való hozzájárulásra. Deli Andor szerint minden lehetséges eszközzel segíteni kell a nehéz helyzetben lévő régiókat és erősíteni kell az EU és a szomszédos országok közötti katasztrófavédelmi együttműködést.

Idén májusban és júniusban számos balkáni országot sújtott heves esőzés és árvíz. Horvátországban, Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában szakértők szerint az évszázad árvize pusztított, de Bulgáriát és Romániát is hatalmas árvíz sújtotta. A természeti katasztrófák óriási károkat okoztak a lakókörnyezetben és az infrastruktúrában, emellett sajnálatos módon több halálos áldozatot is követeltek.

Deli Andor, a Fidesz-KDNP nemzeti listájáról frissen megválasztott vajdasági EP-képviselő már több hete lobbizik annak érdekében, hogy az Európai Parlament érdemben szólaljon meg a kérdésben. Deli Andor és a Fidesz-KDNP delegáció munkájának köszönhetően a néppárti frakció szintén az ügy mellé állt és ahhoz csatlakozott több más tagállambeli néppárti EP-képviselő is. Az EP múlt heti házbizottsági döntésének értelmében Martin Schulz elnök az intézmény nevében a mai plenáris ülésen tett a témában nyilatkozatot. Martin Schulz hangsúlyozta, hogy példaértékű az az összefogás és szolidaritás, amit Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Szerbia népe mutatott ezekben a nehéz időkben, egyben felszólított a károk további enyhítésére való hozzájárulásra.

Deli Andor emellett több másik képviselőtársával együtt, így Pelczné Dr. Gáll Ildikóval, Deutsch Tamással, Winkler Gyulával, Lambert van Nistelrooij holland és Jean Marinescu román képviselővel kérdést intézett az Európai Bizottsághoz. A dokumentumban a képviselők arról érdeklődnek, hogy van-e lehetőség további források bevonására a károk enyhítése érdekében. A néppárti politikusok egyben rámutatnak, hogy az előcsatlakozási alapok esetében (IPA) a jövőben több forrást kellene elkülöníteni katasztrófavédelmi programokra.

Deli Andor az ügy kapcsán kiemelte: „Rengeteg forrásra van szükség a helyreállítási munkálatokra. Szerbia éppen a napokban tett közzé, hogy a károkat mintegy másfél milliárd euróra becsüli. Felelősségünk, hogy ebben a helyzetben minden lehetséges eszközzel megsegítsük a bajba jutott országokat. Fontos, hogy felgyorsítsuk, és lehetőség szerint kibővítsük a károk enyhítésére rendelkezésre álló forrásokat.”

Deli Andor szerint fontos volna, hogy az Európai Unióval határos tagjelölt országokat is kapcsolják be az Európai Unióban már működő katasztrófavédelmi mechanizmusokba. „A természeti katasztrófák nem ismernek országhatárokat. A megelőzés és a védekezés hatékonyságának növelése érdekében erősíteni kell az együttműködést a katasztrófavédelmi szervek között mind helyi, mind regionális, mind országos szinten. Ezzel több százmillió eurós károkat lehetne elkerülni és csökkenteni a kockázatot, hogy újra emberéletek kerüljenek veszélybe. Az EU tagállamaival határos országokat ezért be kell kapcsolni minden uniós katasztrófavédelmi együttműködésbe” – jelentette ki Deli Andor.

Háttér: Az írásbeli kérdés az alábbi linken található.