Költségvetés

Hol vannak a tagállami fejlesztési pénzek?

2023. 06. 28.

Johannes Hahn uniós költségvetésért felelős biztos tegnap az Európai Parlament Költségvetési Bizottságában bemutatta az uniós hét éves költségvetését módosító javaslatot. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja szerint az Európai Bizottságnak mindenekelőtt súlyos kérdésekre kell választ adnia, elsősorban arra, hogy hol vannak az eddig ki nem fizetett tagállami helyreállítási- és fejlesztési pénzek?

A háború kezdete óta mekkora összegeket és milyen forrásból fizettek ki Ukrajnának, azt mire használták fel? Hogyan emelkedett a duplájára a közös hitelfelvétel kamatterhe, miközben öt ország még egyáltalán nem kapott pénzt a helyreállítási alapból, a teljes keretnek alig 20%-át fizették ki? Hogyan lehetséges, hogy a ciklus harmadik évében a kohéziós forrásoknak csak pár százalékát folyósítják, ugyanakkor újabb milliárdokat költenének illegális migránsok Európába telepítésére, a tagállamok megszorításai mellett pedig a brüsszeli bürokrácia fizetését megemelnék? A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja szerint előbb ezeket a kérdéseket kell tisztázni. Elképzelhetetlennek látjuk, hogy a magyarokra plusz terheket rójanak, miközben az EU-tól a nekünk jogszerűen járó helyreállítási- és fejlesztési pénzekből egy fillért sem fizettek még ki.

A vitában felszólalt Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője, aki kihangsúlyozta annak szükségességét, hogy a Bizottság összegzést készítsen mindazokról az összegekről és pénzügyi támogatásokról, amelyeket a háború kezdete óta nyújtott vagy tervezett nyújtani Ukrajnának. Deli Andor szerint fontos tisztázni a tagállamoknak járó pénzek késedelmének okát, mennyiben felelős ezért a háború okozta gazdasági helyzet, valamint az egyre növekvő háborús kifizetések.