Interjúk

Könnyítené a csatlakozást a roamingdíjak eltörlése

2017. 12. 13.

A roamingszolgáltatások díjainak eltörlése a nyugat-balkáni tagjelölt országok esetében már a csatlakozási tárgyalások folyamán biztosítaná az unió bővítési szándékát. Az integráció kiterjesztése nem csupán a vajdaságiak helyzetét könnyítené meg, hanem gazdasági fellendülést is hozna a térségnek.

A csatlakozásra váró országok számára a roamingdíjak eltörléseolyan lépés lenne az Európai Unió részéről, melynek hatása eljutna a régió minden egyes polgárához, ezért kérte Deli Andor EP-képviselő az Európai Bizottságot, dolgozza ki az erre vonatkozó cselekvési tervet. A vajdasági politikus lapunknak elmondta, a roamingdíjak eltörlése az EU egyik legkézzelfoghatóbb sikere az elmúlt évtizedekben. A piaci integráció és jobb szolgáltatások jótékony hatással lennének a nyugat-balkáni térség gazdaságaira, ugyanis a telekommunikáció és konnektivitás a fejlődés motorjai, amire különösen nagy szükség van a régióban. A nyugat-balkáni országok már megtették az első kétoldalú lépéseket a roamingdíjak kölcsönös csökkentése érdekében, hiszen kétoldalú megállapodás született Bulgária-Szerbia és Bulgária-Macedónia viszonylatában.

A néppárti politikus hangsúlyozta: a vajdasági magyar közösség számára különösen fontos a kapcsolattartás az anyaországgal, a roamingdíjak eltörlése pedig a költségek jelentős csökkenését jelentené. Maga a határ megléte is sokszor nehézséget jelent, főleg a karácsonyi, húsvéti vándormunkás időszakban, illetve a hétköznapokban is több családi és üzleti kapcsolat szempontjából alapvető igény a telekommunikációs kapcsolattartás is. Az internethasználat, az adatforgalom díja is nagyon magas a Vajdaságban, a szerb mobilhálózatban egy megabájtnyi adatforgalom hozzávetőlegesen kétezer-ötszáz forintnak megfelelő dinárba kerül. Szerbia területéről nagyjából ötszáz forintos percdíjjal kell számolni, ha magyar vagy más uniós számot hív az ember. Amennyiben magyar számmal érkezik valaki Szerbiába, még magasabb az összeg, egy megabájtot a szerb szolgáltató tizennégy euróért ad – tette hozzá Deli Andor. A képviselő az elmúlt napokban írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, azzal a céllal, hogy a bizottság járja körül a roamingdíjak csökkentésének jogi lehetőségeit.

Az EU sokat küzd azért hogy az emberek érezhessék a tagság előnyeit. Szerbiában az utolsó intézkedés 2009-ben a vízumliberalizáció volt. Szükségesek olyan rendelkezések, melyek túlmutatnak a politikán, hiszen az uniós integráció az emberek életére is hatással van – hangsúlyozta a képviselő. A csatlakozási folyamat a jogharmonizációt jelenti. A roamingdíjak jogi háttere és a harmonizáció ezekkel mutathatja, hogy az egységes uniós jogi szabályozást ki lehet terjeszteni több országra is – tette hozzá Deli Andor. Az áruforgalom vonatkozásában már látszik valamiféle harmonizáció, amelyet a digitális piacon is meg lehet valósítani. Az alapállás mára megváltozott a nyugat-balkáni bővítés kapcsán.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének State of the Union című beszéde óta érzékelhetően más az EU álláspontja – mondta a vajdasági politikus, majd hozzátette, a bizottság február elejére ígérte a dokumentum elkészítését, amely Szerbia és Montenegró csatlakozás menetéről szól. A következő időszak soros elnökségei pedig mind bővítésbarát országok lesznek – tette hozzá Deli Andor.

Megjelent Magyar Hírlap 2017. december 12-i számában.