Szerbia, Vajdaság

Magyar érdek is az EU nyugat-balkáni bővítése

2020. 01. 14.

Az Európai Unió soros elnökségét ellátó Horvátország ma délelőtt ismertette elnökségi programját az Európai Parlament plenáris ülésén. Deli Andor fideszes EP-képviselő felszólalásában üdvözölte, hogy a bővítés témája kiemelt helyen szerepel a horvát elnökség napirendjében.

„Óriási és összetett feladata lesz a horvát elnökségnek. Egyrészt meg kell győznie a bővítés fontosságáról az azt ellenző tagállamokat. Másrészt az Európai Uniónak vissza kell nyernie a nyugat-balkáni tagjelölt országok bizalmát és be kell bizonyítania, hogy a csatlakozás nem csupán egy elérhetetlen cél marad a számukra” – emelte ki a vajdasági származású képviselő.

„A közvéleménykutatások minden tagjelölt országban azt mutatják, hogy az emberek nagy többsége annak ellenére is határozottan támogatja a csatlakozását, hogy az EU a közelmúltban úgy viselkedett a nyugat-balkáni országokkal, mint a gonosz mostoha a mesében. Remélem, az új Európai Bizottsággal és a Tanács horvát elnökségével megváltozik ez a hozzáállás” – mondta Deli.

„A magyar néppárti delegáció az EP-ben továbbra is mindent megtesz a bővítés előmozdítása érdekében. Magyarország és a magyarok határozott érdeke, hogy a térség országai mielőbb az EU teljes jogú tagjaivá váljanak. Csak ezen országok csatlakozásával válhat Európa olyan erőssé, hogy ellen tudjon állni a globális politikai kihívásoknak” – zárta felszólalását Deli Andor.