Közlekedés és turizmus

Mások rólunk: Loi Macron, MiLoG: ismét hallattuk a hangunkat Brüsszelben

Mások rólunk: Loi Macron, MiLoG: ismét hallattuk a hangunkat Brüsszelben

2016. 06. 16.

Csaknem 80 fős demonstrációval adott nyomatékot 11 EU-s, valamint 3 Unión kívüli állam – Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia, Spanyolország, Bulgária, Portugália, továbbá Törökország, Ukrajna és Moldávia – közúti fuvarozói szervezete 2016. június 14-én Brüsszelben a MiLoG és a Loi Macron elleni tiltakozásának.

Az érdekvédelmi szervezetek által kezdeményezett demonstrációsorozat első állomása a május 31-i közös petíció átadás volt, amelynek során az MKFE is eljuttatta a budapesti francia nagykövetségen, illetve az Európai Bizottság(EB) képviseletén keresztül azt a Francois Hollande-nak és Jean-Claude Junckernek címzett levelet, amelyben a Loi Macron és a MiLoG azonnali felülvizsgálatát kezdeményeztük.

A brüsszeli demonstráció e sorozat második állomása volt, ahol a fuvarozók az EB-székház szomszédságából üzentek a döntéshozóknak, sürgetve, hogy haladéktalanul kezdjék meg a francia minimálbérszabályok felülvizsgálatát, illetve gyorsítsák fel a Németországgal szemben tavaly kezdeményezett kötelezettségszegési eljárást.

„Szociális dömpingre hivatkozva születnek olyan, egyértelműen protekcionista szabályok az EU néhány tagállamában, amelyek korlátoznák a kelet-európai fuvarozó vállalkozások piacra jutásának a lehetőségét” – mondta el a sajtó képviselőinek Brüsszelben Bobál Dávid, az MKFE delegációjának vezetője.

„Nem vagyunk megelégedve azzal a munkatempóval, amit a Bizottság ebben az ügyben képvisel” – mondta a demonstráción Deli Andor néppárti EP-képviselő, aki „visszafogottnak” és „tétovának” nevezte a Bizottságot a németekkel szemben indított kötelezettségszegési eljárás kapcsán, de aggályát fejezte ki az esetleg a franciákkal szemben kezdeményezett eljárás várható „csigalassúsága” miatt is.
A magyar EP-képviselő ugyanakkor jelezte, hogy mindent megtesznek a hazai fuvarozók érdekében. Deli Andor külön kiemelte, hogy mennyire fontosnak tartja az MKFE és a magyar EP-képviselők közötti szoros és jó kapcsolatot, együttműködést.

A helyszínről tudósító BruxInfo úgy tudja, hogy a demonstrációsorozat elérheti a célját: a portál információi szerint az Európai Bizottság akár napokon belül megindíthatja franciákkal szemben a kötelezettségszegési eljárást a még végrehajtás szakaszába sem lépett Loi Macron törvény miatt, és újra felszólíthatja Németországot a 2015. január 1. óta hatályban lévő MiLoG szabályainak felülvizsgálatára.

Közben az IRU moratórium bevezetésére szólította fel Franciaországot, a nemzetközi fuvarozói szervezet a Loi Macron július 1-i bevezetésének elhalasztását szorgalmazza. Erre többek között azért van szükség, mert Franciaország továbbra sem adta meg azokat a válaszokat az MKFE által is feltett kérdésekre, amelyek a törvény gyakorlati alkalmazásához elkerülhetetlenek lennének. A francia közlekedési minisztérium június 9-én ugyan tartott egy tájékoztatót Brüsszelben a Loi Macronról, de ott új, érdemi információk nem hangzottak el, és a korábban feltett kérdésekre sem érkeztek érdemi válaszok.

A június 14-i brüsszeli megmozdulásról a magyar média mellett a nemzetközi sajtó is beszámolt, kiemelve a fuvarozók azon véleményét, hogy az EU-n belül terjedő protekcionista intézkedések súlyosan veszélyeztetik az Unió belső piacait, az áruk korlátlan és szabad áramlásának lehetőségét.

Forrás: http://www.mkfe.hu/hu/