Közlekedés és turizmus

Minden tagállam részesüljön a segítségből, ezért további uniós forrásokat kell erre biztosítani!

2020. 03. 27.

Az Európai Parlament tegnap, miközben rendhagyó körülmények között tevékenykedett és rendhagyó módon adták le szavazataikat a képviselők, ami több jogi szakértő egybehangzó véleménye szerint a jogállami garanciák érvényesülése, valamint a jogbiztonság szempontjából is érdemi és mihamarabb tisztázandó kérdéseket vet fel, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos uniós intézkedésekkel foglalkozott. A napirenden egy közlekedési, továbbá két regionális fejlesztési kezdeményezés szerepelt. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az Európai Bizottság mindhárom javaslatát támogatta.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselői a tegnap késő esti szavazáson támogatták az Európai Bizottság pénzügyi kezdeményezéseit, melyeket Ursula von der Leyen bizottsági elnök március 13-án jelentett be a tagállamok megsegítésére. Az Európai Bizottság pénzügyi javaslatai Magyarországnak sajnos semmilyen plusz forrást nem jelentenek az új koronavírus elleni küzdelemben és a járvány negatív hatásainak csökkentésében. “Fontosnak tartottuk azonban, hogy a szolidaritás jegyében támogassuk a javaslatokat, hiszen azok jelentős segítséget nyújtanak számos tagállamnak. Ám azt is le kell szögezni, hogy rövid időn belül újabb javaslatokra van szükség az Európai Bizottság részéről, hogy azok az országok is pluszforrásokhoz jussanak, akik most nem kerültek a kedvezményezettek közé!” – hívta fel a figyelmet Deutsch Tamás fideszes delegációvezető, a Regionális Fejlesztési szakbizottság tagja. 

A koronavírus-járvány miatt napirendre került egy kiemelten sürgős közlekedési javaslat is, ugyanis a hatályos szabályozás következtében a légitársaságoknak akár üresen is működtetniük kellett járataikat. Ez pedig nem csak a légitársaságok működését és munkahelyek ezreit veszélyezteti, hanem fokozottan káros a környezetre is. ,,A légitársaságok mellett figyelnünk kell az ágazat többi szereplőjére (légi irányítás, repterek, kiszolgáló személyzet), hiszen őket is ugyanolyan súlyosan érinti a jelenlegi helyzet. De igaz ez az egész közlekedési szektorra, és itt külön ki szeretném emelni a közúti fuvarozókat és sofőröket, akik a rendkívül nehéz munkakörülmények dacára, minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy az emberek és az egészségügyi intézmények ellátása biztosított legyen” – emlékeztetett Deli Andor, a Közlekedési és Idegenforgalmi szakbizottság fideszes tagja.