Pályázatok és beszámolók

Nagy Márta gyakornoki beszámolója

2018. 05. 04.

Tíz évvel ezelőtt volt először alkalmam Brüsszelbe látogatni, és azon tűnődtem, miközben a parlament előtt álltam, és figyeltem a rengeteg embert, amelyek ki- és be járkáltak , hogy milyen érzés eltölteni akár csak egy napot is az Európai Parlamentben és valójában mi is az ő munkájuk. Akkor nem is gondoltam, hogy egy napon erre lesz lehetőségem.

Hatalmas örömmel fogadtam a hírt, amikor megtudtam, hogy jelentkezésem pozitívan bírálták el, és Brüsszelben Deli Andor képviselő úr gyakornoka lehetek.

Ez egy új kihívást jelentett számomra, hiszen az eddigi tanulmányaimat az Újvidéki Egyetem, Jogtudományi Karán végeztem, így sokat halottam az Európai Unióról és intézményeinek működéséről.

Gyakornokságom alatt részt vehettem a TRAN (Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság) és a REGI (Regionális Fejlesztési Bizottság) ülésein. Számomra ezek eléggé ismeretlen területek voltak, de a különböző országok képviselői véleményeit hallgatva, sok mindent megtanulhattam. Egy nap több ülésen is részt vettem, utána beszámolókat is írtam róluk.

Alkalmam volt megismerni a többi gyakornoktársamat, akikkel közösen  meglátogattuk a Magyarország EU-s Állandó Képviseletét, majd ellátogattunk az Antal József  Tudósközpontba, és Navracsics Tiborhoz, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúság, és sportpolitikáért felelős biztosához.

Brüsszel egy nagyon sokszínű város, hatalmas épületekkel. Tekintettel arra, hogy imádom a természetet, kiemelném a parkokat, amelyeket itt lehet találni, és amelyek közül mindegyik különleges a maga módján. Brüsszel mellett sikerült néhány belga várost is felfedeznem.

Nagyon nagy élmény volt látni, hogyan is működik az Európai Parlament, és nem csak látni, de részt venni is a munkájában. Megtanultam föltalálni magam egyedül egy ismeretlen városban, megbarátkozni más nyelvet beszélő emberekkel, és persze, más kultúrákat, más szokásokat is megimerhettem.

Szeretném megköszönni Deli Andor képviselő úrnak, hogy részt vehettem az Európai Parlament és a képviselő úr munkájában.

Nagy Márta