Közlekedés és turizmus

Ne feledkezzünk meg a Nyugat-Balkánról!

2021. 07. 07.

Az Európai Parlament plenáris ülése Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz címmel közös vitát tartott több közlekedés politikát érintő dosszié megvitatására. Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő felszólalásában emlékeztetett: a teljes európai összekötöttség eléréséhez nem feledkezhetünk meg a nyugat-balkáni régióról sem!

„Az Európai Bizottság új nyugat-balkáni beruházási terve több száz millió euróval támogatja a régió infrastrukturális projektjeit, többek között a Belgrádot és Észak-Macedóniát összekötő vasútvonal felújítását. Ezek az útvonalak szervesen fognak kötődni a transzeurópai közlekedési folyosókhoz. Ezért már most meg kell teremteni a jogi kapcsolatot a transzeurópai közlekedési hálózatokat (TEN-T) szabályzó rendelet és a különböző nyugat balkáni infrastrukturális projektek között” – hívta fel a figyelmet a politikus.

,,A TEN-T rendelet felülvizsgálatának folyamata erre kiváló alkalom, amibe teljeskörűen be kell vonni a nyugat-balkáni államokat is. Csakis ezzel érhetjük el, hogy végre egy olyan jogszabálytervezet jöjjön létre, amely az európai kontinens egészében gondolkodik” – tette hozzá Deli.

,,Bízom abban, hogy az  Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) és a TEN-T megvalósításának előmozdítását célzó egyszerűsítő intézkedések intézményközi megállapodásainak a jóváhagyása hozzájárul a pénzügyi és adminisztrációs folyamatok egyszerűsödéséhez. Emellett elősegítik majd a még hiányzó kapcsolódási pontok kiépítését és az észak-déli irányú összekötöttség megerősítését, különösen az Európai Unió közép- és kelet-európai tagállamai között” – mondta Deli.