Közlekedés és turizmus

Nem hagyhatjuk cserben a közúti fuvarozóinkat!

2023. 11. 29.

Lengyel, szlovák és magyar európai parlamenti képviselők kérdést intéztek az Európai Bizottsághoz az EU-Ukrajna és az EU-Moldova közötti közútifuvarozási egyezmény uniós piacra gyakorolt negatív hatása kapcsán. Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő, a kérdés kezdeményezője, elmondta: a Bizottsághoz intézett kérdésükkel a magyar, lengyel, szlovák, cseh és litván fuvarozó egyesületek melletti teljes kiállásukat fejezik ki. „Felháborító, hogy az uniós fuvarozók kárán kívánja a Bizottság előnybe helyezni egyes csatlakozásra váró országok fuvarozóit” – hangsúlyozta Deli Andor.

,,Az Európai Unió közútifuvarozási egyezményt kötött Ukrajnával és Moldovával, amelynek értelmében ideglenesen felfüggesztésre került a kétoldalú engedélyezési rendszer az EU tagállamai és e két ország között. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ukrán és moldáv fuvarozók korlátlanul férnek hozzá az uniós piachoz, bizonyos esetekben kedvezőbb szabályok szerint, mint az uniós fuvarozók. Az egyezmény több mint egy éves alkalmazása jelentős versenyhátrányt okozott az uniós, főleg közép és kelet-európai fuvarozók számára, akik aggodalmuknak is hangot adtak’’ – ismertette Deli a kezdeményezés hátterét.

,,Lengyel, szlovák és magyar képviselőtársaimmal együtt számon kérjük az Európai Bizottságot: döntése során megfelelően körültekintő volt-e, hiszen egyértelmű, hogy a felfüggesztés az uniós fuvarozókra hátrányos következményekkel jár, illetve mit kíván tenni az uniós fuvarozók védelme érdekében. Természetesen nem vitatjuk, hogy az ukrán és moldáv érdekeket is figyelembe kell venni, viszont, ezt úgy kell tenni, hogy ne okozzunk versenyhátrányt saját közúti fuvarozó ágazatunknak. Ezért, az Európai Bizottságnak új megoldással kell előállnia” – emelte ki a fideszes politikus.