Szerbia, Vajdaság

Nyugat-Balkán: határozott uniós szerepvállalás szükséges

2018. 11. 29.

„Egyre nyilvánvalóbbá válik az Európai Unió egyértelmű és meghatározó szerepvállalásának hiánya a nyugat-balkáni térségben” – emelte ki Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő a 2018-as szerb országjelentés plenáris vitája során Brüsszelben.

„A nyár folyamán láthattunk bizonyos biztató jeleket a Belgrád és Pristina közötti párbeszédben. Azonban az elmúlt hetek történései, Pristina gazdasági intézkedései és egyéb provokációk olyan folyamatokat indítottak el, melyek aláássák a kétoldalú viszonyokat és az EU közös gazdasági térség létrehozására irányuló törekvéseit egyaránt” – mondta felszólalásában a néppárti képviselő.

„Legfőbb ideje, hogy a Tanács is reagáljon a csatlakozási folyamatokra, ugyanis a határozott európai szerepvállalás hiánya egyre nyilvánvalóbbá és égetőbbé válik. Az Európai Bizottság fontos szerepet játszik a nyugat-balkáni viszonyok irányításában, de politikai döntéseket csak politikai testületek fogadhatnak el. Ilyen a tagállamok kormányait tömörítő Tanács, ami nem bújhat a Bizottság technokrata és bürokratikus rendszere mögé. Naiv és illuzórikus abban bízni, hogy a jogharmonizáció és az európai standardok elérése automatikusan maga után vonja a nyugat-balkáni politikai konfliktusok megoldását. Muszáj komolyan venni a kialakult helyzetet, egyébként, mint ahogy az sok esetben megtörtént, az Egyesült Államokra és Oroszországra marad az európai problémák rendezése” – hangsúlyozta felszólalásában Deli.