Szerbia, Vajdaság

Nyugat-balkáni bővítés: ha prioritás, legyen prioritás!

2019. 01. 21.

„A magyar néppárti delegáció meggyőződése, hogy a nyugat-balkáni régiónak mielőbb az Európai Unió szerves részévé kell válnia, és ezt a román uniós elnökségnek nemcsak a szavak, hanem a tettek szintjén is prioritásként kell kezelnie” – hangsúlyozta Deli Andor fideszes EP-képviselő írásbeli felszólalásában a román uniós elnökség programját tárgyaló plenáris vita kapcsán.

„A legutóbbi két uniós elnökség, Bulgária és Ausztria, kihasználva a nyugat-balkáni térséghez való hagyományos politikai és földrajzi közelségüket, prioritássá emelték az uniós bővítés kérdését. A prioritások nyomán stratégiákat és nyilatkozatokat fogadtak el, ám a bővítési folyamat inkább lassult, mintsem gyorsult volna, aminek bizonyítékául elég, ha csak egy pillantást vetünk a megnyitott csatlakozási fejezetek számára. Ez alapján sajnos úgy tűnik, hogy ha az EU valamit prioritásként kezel, az inkább a folyamat lassulását, mintsem a gyorsítását szolgálja” – emelte ki Deli Andor írásbeli hozzászólásában.

Örömmel tölt el, hogy a román elnökség programjában szintén kiemelten kezeli a bővítés kérdését és bízom abban, hogy ez végre a csatlakozási folyamatok dinamikájában is megmutatkozik majd. Ehhez a néppárti magyar delegáció minden támogatást meg fog adni és Magyarország kormányával közösen támogatja a folyamatot, remélve, hogy megvalósítható lesz a 2025-ös csatlakozási határidő” – tette hozzá a fideszes politikus.