Pásztor István: erősítené a vajdasági magyarságot Deli Andor EP-jelenléte

2014. 07. 04.

A politikus azzal támasztotta alá kijelentését, hogy olyan ember kerülne a strasbourgi uniós parlamentbe, akinek naprakész információi vannak a Vajdaságról, hiszen abból a közegből származik, amelyet képviselni fog, "vagy amelyiknek a képviselete a számunkra fontossá teszi ezt a lehetőséget". Mint magyarázta: Deli Andornak nem kell elmesélni az előzményeket, az aktualitásokat, nem kell ecsetelgetni, hogy ki kicsoda, "mert ő ebben benne van", és ez leegyszerűsíti a helyzetet.

Egy vajdasági magyar politikus strasbourgi jelenléte ugyanakkor lehetőséget teremt arra is, hogy árnyalatokban is lehessen gondolkodni – tette hozzá Pásztor. Emellett Deli Andor egyfajta folyamatosságot tud majd képviselni, így nem csak egy-egy ügy kapcsán jelenhet meg a vajdasági érdek. "Ez az elsődleges a mi szempontunkból" – fogalmazott a VMSZ elnöke, és hozzátette még: ezzel párhuzamosan a délvidéki magyar képviselő Szerbia uniós csatlakozása érdekében is el tud járni.

Az EU-tagság pedig további lehetőségeket és esélyeket hordoz a vajdasági magyarság számára is. "Ha ő ott jól teljesít – és nincsen ok arra, hogy ez ne így legyen -, akkor egészen biztos, hogy a vajdasági magyarságnak a megbecsültségét fogja erősíteni a szerb közvéleményben, Szerbiában" – mutatott rá a legnagyobb délvidéki magyar párt vezetője.

Megjegyezte még, hogy Deli Andor képviseletével a vajdaságiak is gyökeret tudnak engedni, ismeretségeket tudnak szerezni az EP-ben, így olyan "hídfőállást" tudnak kiépíteni, amelyre támaszkodva ott is hatékonyan tudnak majd politizálni.