Szerbia, Vajdaság

Szerbiának nemcsak kötelessége, hanem érdeke is a kisebbségi jogok tiszteletben tartása

Szerbiának nemcsak kötelessége, hanem érdeke is a kisebbségi jogok tiszteletben tartása

2015. 01. 27.

A Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportjának tagjai a mai nap folyamán számos módosító javaslatot nyújtottak be a szerb országjelentéssel foglalkozó európai parlamenti indítványhoz. Deli Andor az állásfoglalással kapcsolatban kiemelte: "A szövegtervezet igen hiányos volt, ezért képviselőtársaimmal számos módosító indítványt nyújtottunk be hozzá. Javaslataink két csoportra oszthatóak: egy részének az a célja, hogy támogassa a szerb kormány eddigi erőfeszítéseit, mert közös érdekünk, hogy Szerbia minél előbb csatlakozzon az Európai Unióhoz. Mind Szerbiának mind Magyarországnak fontos, hogy Szerbia ne távolodjon el az EU-tól, mert az nem kedvez sem a többségi nemzetnek, sem a vajdasági magyaroknak". E módosító javaslatok is tükrözik Magyarország elkötelezettségét a szerb csatlakozás iránt. 
 
A módosítók másik csoportjába a kisebbségi kérdések tartoznak. "E javaslatokkal az volt a célunk, hogy a jelentésben hangsúlyosabban jelenjenek meg a kisebbségi témakörök és a kisebbségek védelme. Egyrészről kérjük a nemzeti tanácsok hatásköreinek megtartását, erősítését és a működésükhöz szükséges finanszírozás  biztosítását, másrészről pedig a készülő szerbiai kisebbségi akcióterv vonatkozásában elvárjuk, hogy egy olyan kisebbségvédelmi mechanizmus álljon fel, mely biztosítja a jogszabályok hatékonyabb végrehajtását és számonkérhetőségét olyan területeken, mint a nyelvhasználat vagy a részarányos foglalkoztatás a közintézményekben" – hívta fel a figyelmet a Fidesz vajdasági EP-képviselője.
 
Deli Andor hozzátette: "Szerbia nem tud jelentős előrelépést elérni az uniós tagsághoz vezető úton, ha a jogállamiságra való törekedés keretében nem szentel elegendő figyelmet a területén élő kisebbségek jogainak tiszteletben tartására. Ezért ez Szerbiának nemcsak kötelessége, hanem nyilvánvaló érdeke is".
 
Háttér: Az Európai Bizottság tavaly bemutatott Szerbiáról szóló országjelentéséhez David McAllister német néppárti politikus a közelmúltban készítette el az EP kapcsolódó állásfoglalás tervezetét. A tervezet módosító javaslatairól februárban szavaz az EP Külügyi Bizottsága, ezután a márciusi strasbourgi plenáris ülésen szavaznak a végleges szövegről.